Brandstofprijsverhoging betekent minder verkoop en winst pompstationhouders

Brandstofprijsverhoging betekent minder verkoop en winst pompstationhoudersPompstationhouders hebben in de afgelopen periode een terugval van ongeveer 25% gezien in hun brandstofverkoop. Hieruit valt te concluderen dat Surinamers zuiniger en minder zijn gaan rijden. De terugval is een direct gevolg van de doorgevoerde verhogingen op de prijzen voor nutsvoorzieningen. Doordat de burgers minder geld overhouden na het betalen van de water- en stroomrekening en na aftrek van hun kosten voor eerste levensbehoeften, zijn ze bereid te bezuinigen op het rijden. Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft ondertussen aangegeven dat de brandstofprijs zal moeten worden verhoogd. Wanneer de verhoging zal plaatsvinden, is echter nog niet bekend.
Naar verluidt zullen de brandstofprijzen marktconform worden gemaakt. De huidige wisselkoers van 7.10 voor de USD zal dan gehanteerd moeten worden. Als de prijzen omhoog gaan, zal dit betekenen dat de servicestationshouders nog minder zullen verkopen dan ze nu doen. “Als mensen minder rijden, betekent dit minder verkoop en minder winst voor ons’, zegt pompstationhouder Amirkhan. ‘Wij zien dit zeker niet als iets positiefs.’ Hij begrijpt echter dat de verhoging een noodzaak is, ook voor een gezonde bedrijfsvoering. ‘Maar wij zijn er niet blij mee.’ Amirkhan betrekt zijn brandstof bij GOw2, de dochteronderneming van Staatsolie, een lokaal bedrijf. Over deze brandstof hoeft er geen importbelasting betaald te worden. Desondanks worden door Staatsolie prijzen gelijk aan de internationale prijzen gehanteerd voor haar brandstof.
Amirkhan geeft aan dat het fijn zou zijn als deze brandstof goedkoper zou zijn, maar dit is helaas niet het geval en pompstationhouders hebben geen inbreng in de prijsbepaling. Als de verhogingen komen, zullen de pompstationhouders hun bedrijfsvoering wederom moeten aanpassen. De eerste grote slag voor hen was de verhoging van de energietarieven, welke een directe weerslag had in hun bedrijfsvoering. Ook het verplicht verzekeren van de werknemers is een zware kostenpost. Nu zullen de pompstationhouders zoveel als mogelijk intern moeten gaan bezuinigen om toch nog winstgevend te kunnen blijven.

error: Kopiëren mag niet!