Biza sanctioneert Dag van Nationale Rouw

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft de Dag van Nationale Rouw zoals voorgesteld door het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld gesanctioneerd. Het comité heeft deze dag gepland voor donderdag 30 juni 2016. Tot vorig week donderdag had Biza nog niet gereageerd op het verzoek van het comité. Dit maakte de comitévoorzitter bekend op een persconferentie. Een dag na de persconferentie is het verzoek ingewilligd door Biza-minister Mike Noersalim.
Het ligt in de bedoeling dat op 30 juni er enkele activiteiten ontplooid worden. Zo moeten alle overheidsinstanties en instituten om 12:00 uur één minuut stilte in acht nemen, vlaggen halfstok hangen, de staatsmedia moeten van 11.00-13.00 uur gepaste muziek afdraaien en zal de president op deze dag tijdens de ceremonie de aanwezigen toespreken. Het comité is op 1 februari 2016 opgericht op initiatief van Sandew Hira, één der nabestaanden van de slachtoffers van de 8 decembermoorden. De nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden zullen niet meedoen op deze dag.
Op social media wordt deze dag afgekeurd. De mensen vragen zich af voor wie ze moeten rouwen, de slachtoffers of de daders. Ze willen eerder berechting van de daders dan de zaak afdoen met een rouwdag, aldus enkele reacties op facebook.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!