Belfort wenst Bouterse sterkte toe met 30 juni

1 Belfort wenst Bouterse sterkte toe met 30 juniAssembleelid Edward Belfort (Abop) wenst president Desi Bouterse, de hoofdverdachte als persoon in het 8 decemberstrafproces, veel sterkte toe met de voortzetting van het 8 decemberstrafproces op donderdag 30 juni. “Over drie dagen moet de auditeur-militair zijn requisitoir houden in het aanhangig zijnde 8 decemberstrafproces. Ik zie dat de president duidelijk in de war is hiermee en zonder enige onderbouwing een nieuwe crisis is gaan constateren. Naarmate de dag van berechting volgt, wordt een verdachte angstiger”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Belfort, voormalig minister van Justitie en Politie, benadrukt dat hij weet dat elke verdachte, naarmate de dag van berechting volgt, in een eigen crisis belandt. “Je voelt je niet prettig als verdachte. Ik heb met honderden verdachten gesproken die in de afgelopen periode reeds berecht zijn, dus weet ik hoe de president zich op dit moment voelt. President, als ex-minister onder uw hoede, als vriend wil ik u meegeven om het hoofd koel te houden. Als het kan, ga in gebed en mediteer veel”, aldus de Abop’er.
President kon uitgang vergaderzaal DNA niet vinden
Belfort zegt dat het staatshoofd dusdanig is de war is met zijn aankomende berechting, dat hij na de openbare DNA-vergadering van dinsdag 21 juni, de uitgang van de vergaderzaal van het gebouw niet kon vinden. De politicus benadrukt dat hij zich niet druk maakt om de uitspraken van het staatshoofd, dat tijdens de vergadering deed blijken dat hij Belfort een ‘politieke blootvoeter’ vindt. “Toen hij dat woord bezigde, ben ik in het woordenboek gaan zoeken wat het precies betekende. Ik kon het nergens terugvinden. In de war zijnde, denk ik dat hij het woord zelf heeft gecreëerd. Naarmate de dag nadert, raakt hij meer en meer in de war.” De parlementariër benadrukt dat hij het staatshoofd eerder zich nooit op dusdanige manier in ’s landsvergaderzaal heeft zien uiten. “Ik denk dat hij behoorlijk in de war is, naarmate de datum van 30 juni nadert”, aldus Belfort.
“Juspol-minister distantieert zich van uitspraak president”
Belfort benadrukt dat verschillende prominenten, waaronder de waarnemend president van het Hof van Justitie en de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, vanaf het prille begin hebben aangegeven dat er nimmer een constitutionele crisis zou zijn geconstateerd. “De briefschrijfster, de minister van Justitie en Politie, heeft zelf aangegeven dat zij niet praat over een crisis, maar een constitutioneel vraagstuk. Zij distantieert zich van wat de president in het parlement heeft gezegd. Het is de president die dat zo vertaalt”, aldus het DNA-lid.
Minister moet precies aangeven wie informatie heeft gegeven
“Wanneer de rechterlijke macht een rechtszaak behandelt of uitspraak doet, kan je geen informatie daarover vanuit het veld krijgen.” Volgens Belfort moet een ieder rekening mee houden dat de rechterlijke macht één van de pijlers is van de democratie. Het bevreemdt hem dat de bewindsvrouw onlangs aan journalisten is komen aangeven dat zij op basis van informatie uit het veld zaken kenbaar heeft gemaakt aan het staatshoofd. “Laat zij aangeven wie haar die informatie heeft gegeven.” Belfort benadrukt dat hij dit ook aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tijdens de openbare vergadering van 21 juni heeft gevraagd om de eerste brief, die Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos naar de president heeft geschreven, ter beschikking te laten stellen aan het parlement. Dit is toen hij te horen kreeg dat er een tweede brief zou worden geschreven, nu de beslissing van de Krijgsraad op schrift is gesteld. “Eenmaal ze een tweede brief gaat schrijven, laat zij dan in het huis van het volk aangeven wat er precies aan de hand is”, aldus Belfort.
Constitutionele crisis is rookgordijn voor werkelijke crisis
Belfort benadrukt dat de regering duidelijk probeert om scenario’s te creëren om zodoende een rookgordijn op te werpen voor de werkelijke crisis, waar mensen helemaal niet meer uitkomen met hun salaris. “Ondertussen zijn de energie- en waterprijzen deze maand verhoogd. De brandstofprijzen sluiten binnenkort ook aan, terwijl alles in het leven duurder is geworden. Men probeert dus een situatie te creëren om het volk af te leiden van de werkelijke crisis. Het is een afleidingsmaneuver”, aldus de Abop’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!