AZP heeft dringend SRD 40 miljoen nodig

AZP-directeur Antoine Brahim
AZP-directeur Antoine Brahim
De waarborging van de continuïteit van de operaties van Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ziet er kritiek uit. Over de zeer korte termijn heeft het AZP minimaal SRD 40 miljoen nodig om zijn schulden af te lossen. De schuld bij de banken beloopt rond de SRD 18 miljoen. Bij de acute crediteuren beloopt de schuldenlast ongeveer SRD 22 miljoen. “Op dit moment verlangt vrijwel elke leverancier vooruitbetaling van ons. Leningen bij de banken zijn niet meer mogelijk. Met de SRD 40 miljoen kunnen wij de komende drie maanden het hoofd boven water houden en enige rust brengen”, stelt AZP-directeur Antoine Brahim
Daarnaast zijn er sinds 2014 onderhandelingen gaande over de verhoogde tarieven die voor de ziekenhuisdirecteur niet hebben geleid tot acceptabele resultaten. De ligdagtarieven van de ziekenhuizen zijn onlangs eenzijdig door de Zorgraad met 11% verhoogd. Het tarief van AZP van 3 jaren geleden was SRD 662,50. In US$ omgezet tegen een valutakoers van SRD 3.35 was dat US$ 197. Met de 11% verhoging van het tarief komt ment bij een koers van SRD 7.20 op een tarief van US$ 102. De verhoging biedt hierbij dus geen soelaas. De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) heeft hierover zijn bijzondere teleurstelling uitgesproken. “De raad beraadt zich op dit moment. Met 11% verhoging, na ongeveer 3 jaren, kunnen wij absoluut de normale exploitatie van de ziekenhuizen niet op een goede manier continueren”, stelt Brahim.
Ook is de oudbouw van AZP momenteel onder grote druk. Het plafond van de Intensive Care Unit (ICU) bijvoorbeeld vraagt onmiddellijk aandacht. Van de week beginnen de werkzaamheden voor vervanging van het plafond. De werkzaamheden zijn zodanig gepland dat de dienstverlening naar de gemeenschap toe zo min mogelijk stagneert. Vanaf de aanvang van de werkzaamheden zullen er 11 dagen in plaats van 15 ICU-bedden, 10 ICU-bedden beschikbaar zijn. Dit geeft volgens Brahim de ernst van de situatie van de fysieke infrastructuur aan.
De bond van het personeel bij het AZP was afgelopen vrijdag genoodzaakt om zijn uitgeschreven algemene ledenvergadering (alv) af te blazen. Met de directie van het ziekenhuis was afgesproken dat er nieuwe voorstellen zouden komen over het wensenpakket 2015. De bond zal erop aandringen om aan het begin van deze week de reactie van de directie binnen te hebben om de leden over de vorderingen van de gesprekken te informeren. Het gaat bij de bond om de secundaire voorzieningen waar de werknemers recht op hebben. Volgens AZP-directeur Antoine Brahiem is er een verschil tussen het wensenpakket dat is ingediend en hetgeen het ziekenhuis zich kan veroorloven. De onderhandelingen zijn nog gaande. Zowel de bondsvoorzitter als de directeur wenst niet in detail te treden over de inhoud van de onderhandelingen. Volgens Brahim wordt er werk van gemaakt om aan het begin van deze week schriftelijk te reageren op het laatste gesprek met de bond.
De alv wordt deze week in ieder geval belegd. De bond heeft begrip voor de problemen van het ziekenhuis, maar volgens bondsvoorzitter Maurits Blackson doen de belangen van de werknemers van de organisatie ook niet onder. Die verdienen ook evenveel aandacht. Het ziekenhuis heeft met veel meer te maken dan alleen onderhandelingen met de bond. De dagelijkse werkzaamheden binnen de organisatie worden volgens Brahim onder moeilijke omstandigheden verricht. Dit, zowel met betrekking tot de fysieke infrastructuur van de oudbouw als met de dagelijkse werkzaamheden waar men onder beperkende omstandigheden het werk moet doen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!