Bellen en schrijven voor toiletpapier en inkt dagelijkse bezigheid Hofpresident

Rasoelbaks constitutionele crisis rechterlijke machtConstitutionele vraagstukken zijn er altijd, maar als er dan al sprake is van een constitutionele crisis dan zit die volgens de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, bij de rechterlijke macht. De crisis zit in het feit dat de rechterlijke macht, als een van de staatsmachten, constitutionele bevoegdheden heeft die zij niet in staat is uit te oefenen. “Er is dan sprake van een constitutionele crisis, want 1 macht loopt mank in het systeem”, zei Rasoelbaks tijdens de beëdigingsceremonie van een 6-tal advocaten vrijdag. Er zijn volgens de Hof-president geen middelen om beleid te ontwikkelen. Dit, terwijl de rechterlijke macht moet toezien op de geregelde afdoening van alle rechtsgedingen. Rasoelbaks geeft aan dat de financiële crisis ook de rechterlijke macht treft. Hij vreest dat zaken door het instituut gepland voor de komende 3 jaar, nu vertraging zullen ondervinden, omdat de financiële middelen hiervoor niet aanspreekbaar zijn zolang de crisis voortduurt. Voor financiële middelen is de rechterlijke macht overigens afhankelijk van het ministerie van Justitie en politie. “De meest basale dingen ontbreken. De waarnemend president van het Hof moet dagelijks brieven schrijven voor zaken als toiletpapier en printerinkt. De top van een van de staatsmachten moet bellen voor toiletpapier want als de griffie het doet, gebeurt er niets.” Zo beschrijft Rasoelbaks de ernst van de situatie. “Hiermee moet de leiding van een staatsmacht zich bezighouden.” Hij geeft aan dat de rechterlijke macht binnen haar mogelijkheden en bevoegdheden er alles aan zal doen dat zaken binnen het instituut niet stagneren. “Als een van de staatsmachten vraag ik u ook geduld.” De Hof-president denkt dat een mogelijke laatste optie om ontwikkelingen zoals capaciteitsuitbreiding binnen het instituut toch voortgang te laten vinden, het benaderen van het buitenland is voor fondsen. Dit, uiteraard met goedkeuring van Juspol. Rasoelbaks geeft tenslotte aan dat hij met zijn woorden de zoveelste en mogelijk de laatste noodkreet lanceert. ”Ik hoop niet dat het zal blijven weergalmen de komende jaren.”

error: Kopiëren mag niet!