Riad Nurmohamed: “In een rechtstaat kan de president niet van alles op de hoogte zijn”

Op de agenda vandaag van De Nationale Assemblee (DNA) staat de openbare behandeling van de Wet Constitutioneel Hof. Volgens VHP-volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed is dit het direct gevolg van de betrokkenheid van de persoon van Desi Bouterse in een strafzaak. De president vond het op de DNA-vergadering van dinsdag nodig om het parlement te informeren over de constitutionele crisis. “Uit de toespraak van de president kon duidelijk worden geconcludeerd dat hij van alles op de hoogte is, terwijl hij in een rechtstaat eigenlijk niet op de hoogte zou mogen zijn. Het lijkt alsof hij alles dirigeert. De minister van Justitie moet gewoon uitvoeren wat hij zegt. Dat was duidelijk”, stelt Nurmohamed.
De parlementariër stelt ‘de persoonlijkheid van de handelingen van de president’ niet ter discussie. Het Constitutioneel Hof is al jaren onderwerp van gesprek. Dat zou volgens hem al lang moeten bestaan. “Waar het nu om gaat, is dat plotseling de rechtelijke macht wel belangrijk is. In de kwestie Sapoen/Chitan was de rechter niet belangrijk. Hier zie je dat er met twee maten gemeten wordt”, stelt de parlementariër.
Onlangs heeft assembleelid Rachied Doekhie aangehaald dat de rechters door de president ‘opgedonderd’ moeten worden. De samenleving is volgens Nurmohamed niet gediend in een land waar er geen rechtstaat is. “De samenleving is niet gediend in een land waar er geen democratie is. De regering mag doen wat zij wil. Maar als men de beginselen van behoorlijk bestuur, van democratie en rechtstaat niet hanteert, creëert men een samenleving die helemaal vernietigd wordt. Het probleem is dat men niet kan inzien wat het verschil is tussen een rechtstaat en een machtstaat of het belang van de staat en persoonlijke zaken. De regering heeft al lang een machtstaat gecreëerd”, stelt het assembleelid.
Met de goedkeuring van de wet zal volgens Nurmohamed in ieder geval de discussie over rechtstaat en machtstaat niet worden beëindigd. “Het probleem zal niet opgelost zijn, omdat deze regering een andere opleiding heeft. De regering is opgeleid in een cultuur van dictatuur. Deze regering heeft een opleiding van machtstaat. Je kunt nooit van zo een regering plotseling vragen om anders te denken. Dit soort type regeringen, zal altijd zo door blijven regeren. De geschiedenis heeft het telkens bewezen. Men heeft altijd een soort van coup gepleegd om terug te gaan naar dictatuur”, aldus Nurmohamed.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!