Palu waarschuwt voor afbraak sociaal zekerheidsstelsel

De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) waarschuwt voor de afbraak van het sociaal zekerheidsstelsel. Wat allang duidelijk had moeten zijn, is dat ook de sociale voorzieningen die in het leven zijn geroepen in de afgelopen 5 jaren duidelijk niet gegarandeerd kunnen worden als ze alleen maar afhankelijk zijn van onze inkomsten uit de mijnbouw. Ondanks herhaaldelijke oproepen zijn de investeringen in de duurzame nationale productie uitgebleven.
 
De effecten van de vele maatregelen die getroffen zijn in het kader van de crisis, zijn voor alle lagen van de samenleving goed voelbaar. Er wordt herhaaldelijk een beroep gedaan op de burger om de broekriem aan te halen, zonder dat duidelijk gemaakt wordt wat de uitkomsten van het beleid zullen zijn. De snelle ontwikkelingen op de valutamarkt en de invloed die dit heeft op het dagelijks leven van de Surinamer, zal de druk op het zwakke sociaal zekerheidsstelsel verhogen. De PALU maakt zich zorgen over de wijze waarop de regering deze problemen zal aanpakken. Tot nu toe verdient de regering geen schoonheidsprijs voor haar crisismanagement. De getroffen en weer vaak teruggedraaide maatregelen hebben voor meer onrust en onzekerheid gezorgd in de samenleving.
 
PROGRESSIEVE BENADERING
Nog steeds is Suriname voor meer dan 80% afhankelijk van de inkomsten uit de niet-duurzame mijnbouw sector. De mate van afhankelijkheid van de internationale grondstofprijzen is met de huidige crisis op pijnlijke wijze blootgelegd. De ontwikkeling van Suriname zal in een versneld tempo ter hand moeten worden genomen. De ontwikkeling van de duurzame productie moet daarbij gestimuleerd worden. De progressieve benadering dat investeringen in de sociale sfeer gepaard moeten gaan met investeringen in de reële sfeer, is nu een dringende noodzaak. De samenleving moet kunnen rekenen op een stabiel en duurzaam zekerheidsstelsel, ook als de voorraden uit de mijnbouwsector over 20-30 jaren uitgeput raken.
 
In de afgelopen 5 jaren heeft de PALU herhaaldelijk gewezen op het belang van de ontwikkeling van vooral de landbouwsector. Bij elke begrotingsbehandeling zijn nota’s van wijzingen ingediend voor meer geld voor onder andere de landbouw sector. De noodzakelijke gelden voor de landbouwsector zijn uiteindelijk mondjesmaat vrijgemaakt en hebben dus niet kunnen resulteren in onder andere, het verwezenlijken van een serieuze aanzet om de regionale voedselschuur te worden. De door de PALU opgestart landbouwproject om de rijstteelt in Coronie nieuw leven in te blazen heeft geen voortgang kunnen vinden ondanks de beloften van de minister van LVV.
 
NATIONALE INVESTERINGFONDS
Nu Suriname in een financiële crisis is terecht gekomen dringt het besef door hoe belangrijk het voor ons land is om meer en verschillende bronnen van inkomsten te hebben. Het is dan ook toe te juichen dat diverse groepen en organisaties in de samenleving hebben gepleit voor meer investeringen in de duurzame productie. Dit besef moet nu doorklinken bij de meerderheid van de samenleving. Maar ook, elke regering moet vanaf nu dit inzicht omzetten in concrete investeringen in de nationale productie. Startende ondernemers moeten meer kansen krijgen. Alle Surinamers moeten “productie minded” gemaakt worden. De in het vooruitzicht gestelde leningen van de multi-laterale banken (IDB, IsDB en CDB) en een deel van onze inkomsten uit de mijnbouw zullen ingezet moeten worden om startende ondernemers met financieel haalbare productie voorstellen te ondersteunen. Een nationaal investeringsfonds moet daarvoor worden opgezet naast een Souvereign Whealth Fund (SWF). Terwijl de gelden van een SWF in het buitenland belegd zullen worden, zullen de gelden uit het nationale investeringsfonds voor nationale investeerders beschikbaar moeten zijn om te investeren in de nationale productie. De investeringen in de nationale productie zullen tevens een stabiliserend en een inkomsten diversifiërend effect hebben, net zoals een SWF.
 
Door de PALU is herhaaldelijk benadrukt dat de investeringen in de sociale sfeer hand in hand gaan met de investeringen in de reële sfeer. De regering zou er goed aan doen nu het moment aan te grijpen om progressief beleid te ontwikkelen en de uitgebleven investeringen in de reële sfeer te plegen. De uitdagingen waarvoor wij als land staan zijn enorm, maar de noodzakelijke hervormingen in ons economisch bestel zijn een belangrijke voorwaarde om de samenleving te beschermen middels het sociaal zekerheidsstelsel. De PALU roept de beleidsmakers op om de ontwikkeling vanuit een duurzaam perspectief te benaderen en te voorkomen dat de sociale voorzieningen op termijn geen effectief instrument meer blijken te zijn, om de zwakkeren uit de samenleving weerbaar te maken!

error: Kopiëren mag niet!