'Government-take wordt negatief beïnvloed'

De servicestation-houders zijn een belangrijke schakel in het heel gebeuren van de voorziening van brandstof. Men verwacht dat noch de samenleving, noch de servicestation-houders verrast worden met nieuwe prijzen. Het is zaak dat de servicestation-houders op tijd worden gemeld, om zodoende goede voorbereidingen te kunnen treffen.
Dayanand Dwarka, Voorzitter van de Bond van personeel bij de Aardolieproducten Bedrijven is evenals Sirodjeni Jankie, voorzitter van de Service Station Exploitanten Bond, de mening toegedaan, dat de overheid er goed aan zal doen, door de pompstationhouders op tijd te melden wat er precies wordt gedaan met de benzineprijzen.
De brandstofprijs wordt sinds de laatste devaluatie van de Surinaamse munt door de regering, nog steeds berekend middels een koers van SRD 4.04. Dit geld werd door de Centrale Bank van Suriname ter beschikking gesteld.
Nadat de valutaveilingen werden gestopt, en de overheid de US$ koers overliet aan de vrije markt, waren de pompstationhouders aangewezen op de zwarte markt om hun US$ te betrekken.
De overheid heeft de oliemaatschappijen vervolgens gevraagd om de brandstofprijzen op een bepaald niveau te bevriezen. Dat niveau is tot heden nog behouden.
De koers op de zwarte markt is momenteel dicht bij de SRD 7 per US$.
Intussen blijven de wereldmarktprijs en de koers stijgen. Opvallend hierbij is dat dit verschil met de government-take wordt verrekend. Het gevolg is dat naarmate de koers hoger gaat en de prijs op de wereldmarkt stijgt, de hap die voor de overheid overblijft, steeds minder.
De vrees bestaat dat de koersstijging spoedig een zodanig effect zal hebben, dat de government-take op negatief zal komen te staan. Wat dan?
Er bestaat geen twijfel meer over de verhoging van de prijs. Het is volgens Dwarka slechts een kwestie van tijd. Echter, gaat het hier om de schok die de prijsverhoging teweeg zal brengen. Hij mikt op een prijs van rond de SRD 7 per liter benzine. Dat zal weer, zoals bij de energietarieven, zijn multiplyer effect hebben op de totale samenleving.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!