Startsein gezondheidsonderzoek schoolgaande jeugd op voj-niveau

De minister van Volksgezondheid geeft op vandaag 6 juni 2016 het startsein voor de Global School-based Student Health Survey en de Global Youth Tobacco Survey (GSHS/GYTS). Minister Patrick Pengel heeft daartoe in het Sportcomplex Kwatta in aanwezigheid van een groot aantal jongeren de reden en het belang van de surveys aangegeven. Met deze onderzoekingen wil het ministerie informatie verkrijgen welke gebruikt kan worden voor het samenstellen van gerichter beleid, en voor ontwikkelen van nieuwe en aanpassen van bestaande schoolgezondheid en andere programma’s voor de jeugd in het algemeen. De GSHS/GYTS verzamelt informatie over gedrag, dat zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van jongeren beïnvloedt. Er wordt gekeken naar tabak-, alcohol- en druggebruik, geweld, seksueel gedrag, eetgedrag, beschermende factoren, lichaamsbeweging, geestelijke gezondheid en hygiëne.
Landelijk zijn 25 scholen op voj-niveau geselecteerd, waarbij de leerlingen van daaruit geselecteerde eerste, tweede en derde klassen de vragenlijsten zelfstandig zullen invullen. Totaal geschatte aantal leerlingen die kunnen meedoen aan de GSHS/GYTS is 7000. 425 leerlingen van de Openbare Muloschool Kwatta zullen de spits afbijten. Gedurende 2 maanden (juni en juli 2016) zal het onderzoeksteam landelijk de scholen aandoen voor de uitvoering. De GSHS/GYTS is voorbereid door de afdeling Planning en Onderzoek van de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs, in samenwerking met afdeling Inspectie VOJ en BOG en met ondersteuning van Paho/WHO. Het onderzoeksteam bestaat uit 20 administrators en 6 supervisors, die dagelijks vanuit het onderzoeksstation te BOG naar de scholen gaan. De vorige GSHS/GYTS is gedaan in 2009. Net als in 2009 is het onderzoek anoniem en vertrouwelijk.

error: Kopiëren mag niet!