Groenteschaarste door aanhoudende regen

GroentenschaarsteDe prijzen van groente zijn bijzonder gestegen. Door de aanhoudende regen hebben landbouwers enorme verliezen geleden. Dit blijkt uit de schaarste van groente, die uiteindelijk haar weerslag heeft op de prijzen. De schaarste doet zich bij elke groentesoort voor. De prijs van peper is momenteel nog redelijk, maar die zal de komende maand, vanwege het verlies van een groot deel van de aanplantingen van vele boeren, ook de lucht in gaan.
Wim Bainath, voorzitter van de landbouwcoöperatie Kwatta, stelde onlangs in gesprek met Dagblad Suriname dat deze situatie zich keer op keer voordoet, omdat Surinamers de gewoonte niet hebben om hun huiswerk te maken. De boer bereidt zich niet voor op de grote regentijd en de grote droge tijd. Daartoe komt er volgens hem vooralsnog ook geen geweldige ondersteuning van de overheid. Deze situatie heeft ook negatieve effecten op de export van groente. Afnemers kunnen de prijs van groente vandaag de dag niet meer betalen. De bevolking kiest nu eerder voor vis en vlees, gezien deze producten op dit moment relatief goedkoper zijn.
Groente-exporteur Bhiesnoe Gopal stelt dat er wel boeren zijn die hun huiswerk willen maken. Het probleem waar zij vaak mee te kampen hebben, is financiën. “Wij krijgen geen geld bij de banken. Ook is de koers moordend. De prijzen van input (meststoffen, landbouw chemicaliën ect.) in de landbouw is zodanig gestegen dat de opbrengsten van de exporten zelfs niet meer voldoende zijn”, stelt Gopal. Gopal verwacht voor de komende drie maanden nog hoge prijzen voor groente. “Iemand wiens landbouwareaal onder water is gelopen, zal nu nog niet planten. Wij kennen de jaargetijden ook niet meer. Het is moeilijk voorspellen nu”, aldus Gopal.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!