Brandweer en Vereniging van Installateurs gaan intensiever samenwerken

Het Korps Brandweer Suriname (KBS) en de Vereniging van Installateurs in Suriname (VIS) hebben op woensdag 1 juni 2016 in de hoofdbrandweerkazerne overleg gepleegd dat te maken heeft met de afgelopen woningbranden, waarvan enkele een tragisch gevolg hadden. Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat elektriciteit gerelateerde zaken van woningbranden, als primaire oorzaak kunnen worden aangemerkt. Bij dit overleg was ook een vertegenwoordiger van de EBS (Energie Bedrijven in Suriname) aanwezig. Coats zegt dat de bedoeling van deze bijeenkomst is om kennis uit te wisselen en eenduidigheid te initiëren bij het importeren van elektrische armaturen, onderdelen van elektrische installaties en elektrische apparaten. Er zullen hierna verdere bijeenkomsten worden belegd, waarbij het ministerie van Openbare Werken en het Surinaams Standaarden Bureau zullen worden geconsulteerd.
De adviseur Gangaram Panday van de VIS gaf aan dat voorlichting en educatie voor veilig gebruik van elektriciteit als prioriteit, integraal uitgevoerd dienen te worden. De consumenten moeten vooral letten op de frequentie (Hertz/cycle) van elektrische apparaten en verlichting. Bij led/spaarlampen dient de frequentie 60 Hertz te zijn, conform de standaardnorm van de EBS. Als er lampen van 50 Hertz op de installatie worden aangesloten, kan er dan een verhoogd/versneld proces van warmteontwikkeling ontstaan, met de nodige risico’s van brand. De gemeenschap zal stelselmatig worden geïnformeerd over de resultaten van deze bijeenkomsten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!