Mahinder Jogi: “Dodson en Hoefdraad dokken voor samenleving”

Assembleelid Mahinder Jogi is de mening toegedaan dat de regering op dit moment compleet in de war is. Vandaar dat bepaalde ministers, die van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen, met opzet ‘dokken’ om duidelijkheid in het parlement te komen geven over de vele leningen die worden gesloten en het doordrukken van de stroomtarieven. Het was assembleelid Marinus Bee (Abop), die donderdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) kenbaar maakte dat hij de informatie had dat de regering voornemens was om onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de nieuwe stroomtarieven door te voeren. Volgens Jogi heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gelijk na de vraag van Bee nog beloofd dat de regering aan het einde van de vergadering in zou gaan op deze vraag. Helaas was minister Reguillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) niet in de vergaderzaal aanwezig en heeft de voorzitter volgens Jogi nagelaten deze kwestie bespreekbaar te maken. Opmerkelijk volgens Jogi is dat gelijk na de mededeling van de oppositie, gisteren de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) de nieuwe energietarieven, die per 1 mei zijn ingegaan en wederom waren ingetrokken, op haar website heeft geplaatst. Deze tarieven waren vorige week donderdag, nadat president Desi Bouterse had aangekondigd dat de nieuwe verhoging enkele weken zou worden aangehouden, weggehaald van de website.
Slechte informatie over leningen
Ook ten aanzien van de vele leningen bij verschillende internationale instellingen wordt er volgens de politicus geen informatie verschaft door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Al weken wordt er volgens hem informatie gevraagd over de USD 1.75 miljard lening die door de Islamic Development Bank (IsDB) aan Suriname is verschaft. “Deze vraag is bij de twee afgelopen vergaderingen aan de regering gesteld, maar heeft de regering verklaard dat slechts de minister van Financiën hierop kan ingaan. Waar is de minister?” Volgens de parlementariër weet de regering ‘bliksems goed dat zij de leningen niet aan de samenleving kan verkopen’. Vandaar dat tot nu toe verzuimd is om aan te geven wat er precies met al dat geld zal worden gedaan. Ook de USD 50 m miljoen lening van de Caribbean Development Bank (CDB) voor de EBS, de USD 478 miljoen van het IMF en de bijkans USD 500 miljoen van Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank baart hem behoorlijk zorgen. Jogi benadrukt dat het wel bekend is dat de regering enkele miljarden in de afgelopen zes jaar heeft laten verdampen. Hij vreest dat al deze gelden weer in de verkeerde broekzakken terecht zullen komen.
FR

error: Kopiëren mag niet!