2 ½ jaar cel voor gewelddadige wapendief

De 31-jarige Edgar Lewis moet een straf van 2 jaar en 6 maanden met aftrek uitzitten. Deze verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een aantal strafbare feiten. Hij is op 4 augustus van het vorig jaar op een onbewaakt moment de woning van zijn stiefvader binnengestapt. Zonder diens medeweten nam hij het dienstwapen met twee patroonhouders, elk met 10 patronen, weg. De stiefvader die later hiervan op de hoogte werd gesteld, deed aangifte bij de politie. Zijn dochter en zoon hadden de verdachte uit de woning zien weggaan met een tas. De stiefvader is werkzaam bij een gewapende macht. De politie had de verdachte op een locatie gesignaleerd en hem gesommeerd om het wapen terug te geven en zich over te geven aan de politie. Bij het zien van de politie heeft Lewis op de politie geschoten. Er vond een schotenwisseling plaats, waarbij de verdachte aan zijn buik en benen gewond raakte. Bij zijn aanhouding heeft de gewonde verdachte ook nog een mes tevoorschijn gehaald en heeft hij daarmee een agent verwond. Daardoor wilde de verdachte voorkomen dat hij in de boeien werd geslagen.
De vervolgingsambtenaar, Shanta Mahadew, achtte diefstal van een vuistvuurwapen, overtreding van de Vuurwapenwet en verzet c.q. weerspannigheid wettig en overtuigend bewezen en eiste op de vorige zitting een straf van 3 jaar met aftrek.
Kantonrechter Ingrid Lachitjaran achtte de feiten zeer ernstig. De verdachte heeft het vertrouwen van zijn stiefvader geschaad en heeft geen respect getoond voor de politie. Bovendien heeft hij op de politie geschoten. De magistraat hield bij de strafmaat wel rekening met het feit dat de verdachte voor het eerst in aanraking is gekomen met de politie. Zij verzachtte de strafmaat enigszins en legde Lewis een straf op van 2 jaar en 6 maanden met aftrek. Het is niet bekend met welke bedoeling de verdachte het wapen had gestolen.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!