Rusland: “Hoe vergroot men de verdiencapaciteit om in 2019 terug te betalen?”

Er zijn Surinamers die de huidige financieel economische situatie in het land al beu zijn. Een deel daarvan heeft afgelopen vrijdag daar een sterk signaal van gegeven tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee. Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), zegt dat de NPS op geen enkele manier betrokken is bij de acties. Echter verbiedt de partij geen enkele NPS’er om zijn of haar misnoegen te uiten. Het protest van de groep ‘We zijn Moe’ was al lang afgekondigd. Achteraf is door de regering en de leiding van DNA beslist dat er op vrijdag middag een verslag van de president zou worden gegeven over de situatie waarin Suriname terecht is gekomen. De NDP heeft burgers opgeroepen om op hetzelfde moment op het Onafhankelijkheidsplein te komen. Er is flink gemobiliseerd door de NDP. Ondanks de zware mobilisaties was het resultaat van de NDP in ieder geval niet geweldig.
“Het gevaar dat erin zat, was dat wanneer je als regering weet dat er een protestdemonstratie zal plaatsvinden en je probeert een tegenactie te ondernemen, men daarmee onze samenleving in gevaar brengt. Er hoeft maar een klein ding te gebeuren en we hebben rellen en de poppen aan het dansen. Het is geen goede ontwikkeling, omdat wij niet letterlijk Venezuela zijn”, stelt Rusland.
De mensen waren opgeroepen om de regering en het crisisplan van de president te ondersteunen. Het crisisplan is nooit gekomen. Waarvoor was men dus daar precies? Rusland denkt dat men daar was om de richting van de regering naar het Internationaal Monetair Fonds te ondersteunen. Wat dat stukje betreft, beseft men naar zijn mening niet waarmee men bezig is.
“IMF is de enige optie van de overheid om geld te lenen. Er zijn aan de andere kant enorme eisen bij het lenen van geld. Er wordt nu een Surinaams plan uitgevoerd, omdat IMF nog niet zal dirigeren wat Suriname moet doen. Hun doel is, het zal worden terugbetaald als zij ons geld lenen. Wij zullen in 2019 moeten beginnen met de eerste aflossingen. De grote vraag is wat het effect zal zijn van de lening op de verhoging van de verdiencapaciteit van Suriname. Alleen dan ben je gezond bezig. Hoe vergroot men de verdiencapaciteit om in 2019 de leningen terug te kunnen betalen? Daarop hebben wij nog geen antwoord gehad, maar hopen dat het wel in het plan is uitgewerkt”, stelt Rusland.
Als de minister van Financiën praat over het beginnen met de productie van cacao en dergelijke producten, mag erbij worden vermeld dat het opzetten van een productiestructuur voor dergelijke ondernemingen niet binnen de kortste tijd mogelijk is. De regering praat ook over inkomsten uit Newmont, maar de investeringen die zijn gepleegd in het bedrijf, moeten ook worden terugbetaald. In de beginjaren zullen de inkomsten gaan naar al de investeringen en leningen die moeten worden teruggehaald. Van Newmont hoeft de overheid voor de komende jaren geen netto-inkomsten te verwachten die significant zijn. “Over een paar maanden wanneer het rook is verdwenen en men tot de werkelijkheid terugkomt, moeten wij oppassen dat niet dezelfde mensen die de regering waren komen ondersteunen, op straat zullen zijn om de regering ter verantwoording te roepen”, aldus Rusland.

error: Kopiëren mag niet!