Valies: ‘Miskenning onderwijs en zorgsector mogelijk gendergebaseerd’

Leraren tijdens de laatste vergadering van de BvL
Leraren tijdens de laatste vergadering van de BvL
“Blijkbaar worden de leraren miskend, omdat het vrouwen zijn.” Dit zegt de voorzitter van de Bond Van Leraren (BvL), Wilgo Valies, naar aanleiding van het feit dat de regering niet is ingegaan op het verzoek van de vos-leraren om herwaardering. In het onderwijs zijn de meeste leerkrachten momenteel vrouwen. Valies geeft aan dat er periodes waren, waarbij er overwegend mannen in het onderwijs zaten. “Toen durfde de overheid dit soort grapjes niet uit te halen, maar blijkbaar is dit een duidelijke miskenning naar de vrouwen toe.” Alles wijst volgens Valies in die richting. “Wanneer we tot die conclusie komen en ik hoop dat ik mij vergist heb, dan moeten de vrouwen opstaan.” De vrouwen moeten dit volgens Valies niet accepteren. Hij denkt dat het misschien in het een nadeel werkt voor de vrouwen dat zij altijd klaar staan om de zorgtaak op zich te nemen.
“Binnen het onderwijs doen de vrouwen dat ook. Ze staan klaar om hun pupillen te ondersteunen en alles voor hen te doen. Dan moet jij als man die vrouw waarderen. Jij als werkgever moet de werknemers waarderen en koesteren.” Valies zegt dat ditzelfde beeld van miskenning te zien is bij Volksgezondheid, waar ook overwegend vrouwen werkzaam zijn in de zorgsector. “Zonder die vrouwen zou het een hel worden. Ook daar hebben ze gestreden en is de waardering uitgebleven.” Valies zegt dat meer vrouwenbewegingen moeten ageren tegen deze bejegening van vrouwen. “Ze zijn kader, ze zijn knap, ze zijn goed, ze doen goed werk, maar omdat het vrouwen zijn, gaan we ze minder betalen.” De vakbondsman ziet nu hoe vrouwen minder worden beloond en daar moet volgens hem een eind aan komen.

error: Kopiëren mag niet!