Ziekenhuizen hebben 15 operatieassistenten bij

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Ongeveer 15 cursisten zijn onlangs gepromoveerd tot operatieassistenten. Na een vierjarige opleiding gevolgd te hebben, zijn er gediplomeerde operatieassistenten geleverd. De opleiding duurt normaal drie jaar, maar vanwege interne omstandigheden werd het verlengd. Dit is een enorme prestatie vindt Eunice Lionarons, manager Onderwijs, Opleiding en Training. Zij geeft aan dat bij het vak van operatieassistent vooral samenwerken en een goede communicatie essentieel zijn. Deze cursisten komen van vier verschillende instellingen waaronder ‘s Lands Hospitaal, St. Vincentius Ziekenhuis, Academisch Ziekenhuis en Diakonessenhuis. De operatieassistent moet voor, tijdens en na de operatie, assistentie verlenen aan de arts. Men maakt onderscheid tussen chirurgieassistenten en anesthesieassistenten. “Een chirurg die in een heel moeilijke operatie zit, heeft goede begeleiding nodig. Dat betekent dat je stressbestendig moet zijn en dat je snel moet kunnen schakelen van instrumenten. Anesthesie is het belangrijkste dat vooraf gaat aan een operatie. Hier is het belangrijk dat je feilloos berekeningen kunt maken. De techniek is een belangrijke issue, maar de voorbereiding voordat je de operatie ingaat, is belangrijker”, aldus Lionarons.
De opleiding werd verzorgd door het Academisch Ziekenhuis. De bestgeslaagden van de opleidingen zijn Noraly Bedfort van het St. Vincentius Ziekehuis en Gotchin Jacintha van ‘s Lands Hospitaal. Van de 15 geslaagden zijn 12 voor de chirurgie en 3 van de anesthesie. De opleiding is gestart met ongeveer 21 cursisten, waarna er enkelen zijn uitgevallen. Later zijn cursisten die in 2010 zijn gestart met de opleiding en die nog niet hadden afgemaakt, doorgestroomd in deze groep.

error: Kopiëren mag niet!