Chan Santokhi: “Monetaire reserve gedaald naar USD 100 miljoen”

De Nationale Assemblee heeft vrijdag in huishoudelijk verband besloten om maandagmiddag bijeen te komen om zaken met betrekking tot de economische situatie in het land te bespreken. De gezamenlijke oppositie heeft een spoedvergadering aangevraagd over de precaire economische situatie. VHP-fractieleider Chan Santokhi zegt desgevraagd aan Dagblad Suriname dat zijn fractie tal van vragen heeft met betrekking tot de valutaveiling, de huidige hoeveelheid valuta- en goudreserve, over de hoeveelheid valuta voor de importdekking en hoe het komt dat in 4 jaren tijd de monetaire reserve van Suriname gedaald is van USD 1.2 miljard naar USD 100 miljoen. “Hoe en waaraan is het geld verdampt?”, vraagt de politicus. Santokhi benadrukt dat hij ook duidelijkheid wil hebben over de USD 100 miljoen lening waarmee de regering al een tijdje bezig is. De totale monetaire reserve stond volgens cijfers van de CBvS eind februari op USD 299.1 miljoen. In 2006 stonden deze reserves nog op USD 237.2 miljoen. Daarna begon zij een opwaartse trend te vertonen naar de USD 403.3 miljoen van 2007. In december 2012 bereikte de reserve een piek van USD 1,008.4 miljoen. Een jaar daarna, in 2013, doken deze reserves naar USD 778.8 miljoen. De afname van de reserves was na de piek van december 2012, gelijk in januari 2013 te merken toen het bedrag met USD 34.1 miljoen slonk naar USD 974.3 miljoen.
Toename armoede en criminaliteit
Santokhi zegt dat de totale oppositie ook de effecten van de financiële crisis willen bespreken, waarbij de toename van armoede en criminaliteit een duidelijke rol speelt. Het gaat om de bespreking van de zeer ernstig teruglopende gezondheidszorg, de diep ingrijpende onzekerheid onder de bevolking, de onzekere vooruitzichten voor werkgelegenheidscreatie, de opgeraakte deviezenvoorraad mede in relatie tot de valutaveiling, de bijzonder hoge staatsschuld, de steeds stijgende wisselkoers en daarmee de prijzen, de toename van de ernstige vormen van criminaliteit en de hiermee gepaard gaande angstgevoelens in de samenleving, de niet onderzochte aantoonbare corruptiegevallen en het steeds afnemend respect en vertrouwen in DNA en regering. Naar verwachting moet Financiënminister Gilmore Hoefdraad zondagavond terug zijn gekeerd van zijn dienstreis. Hierdoor kan hij maandag ingaan op indringende vragen. Hoefdraad vertoeft volgens president Desi Bouterse in het buitenland om een lening via een fonds te bewerkstelligen.
FR

error: Kopiëren mag niet!