Simons: ‘DNA-vergaderingen in de avond kan incidenteel’

Om het behandelen van zaken in De Nationale Assemblee (DNA) te versoepelen, zijn er stemmen die opperen dat er mogelijk ook in de avond vergaderd zou kunnen worden. Hierdoor zouden DNA-leden en ook ministers overdag meer ruimte hebben voor reguliere zaken. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons legt uit waarom in de avond vergaderen geen regel kan worden. “Gezien het feit dat onze vergaderingen gemiddeld tussen 6 en 9 uren duren, zou het betekenen dat er tot 12.00 uur of 3.00 uur in de ochtend zou moeten worden vergaderd. Dit is niet mogelijk na een normale werkdag in DNA of daarbuiten. We vergaderen al vaker in de avond, maar natuurlijk aansluitend op de dag. Het kan dus incidenteel, maar niet als regel”, stelt Simons.
Het parlementslid Mahinder Jogi blijkt dezelfde mening als Simons te delen. Hij zegt dat elk mens. maar een aantal uren productief kan arbeiden. “Het werk in het parlement is intensief. Je moet zaken goed bestuderen, je moet geargumenteerd kunnen praten. Met te lange uren zou men weleens minder effectief kunnen vergaderen.” Alhoewel hij geen tegenstaander is van ’s avonds vergaderen, denkt hij toch dat er met meerdere facetten rekening moet worden gehouden. Nu trekt het parlement al vaker door tot 11.00 of 12.00 uur ’s avonds, waar hij geen moeite mee heeft, maar het moet volgens hem geen structuur worden. Er moet bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met het personeel van DNA, dat ondersteunend werk verricht. “Het zijn mensen die ook gezinnen hebben.” Daarnaast zijn er deskundigen die meekomen met de ministers die allen ook hun verantwoordelijkheden hebben. Er zijn meerdere personen betrokken dan alleen de parlementariërs, verduidelijkt Jogi.
Ook omgevingsfactoren spelen een rol, zoals mensen die vanuit de districten moeten afreizen. “Ik weet niet of het wel zou beantwoorden als je al deze mensen en ook bijvoorbeeld de pers etc. heel lang zou vasthouden in DNA.” Wanneer een situatie vereist dat moet worden doorgetrokken, is het ook handig als iedereen vooraf gemeld wordt dat het laat zal worden, zodat men de nodige zaken in orde kan maken, zegt het DNA-lid. Hij noemt hierbij het regelen van vervoer en oppas als enkele dingen waar rekening mee gehouden moet worden. “Eén keer in een week, twee keer in een week tot vier keer in een maand gaan we ervoor als het belang groot is.” Jogi geeft aan dat het parlement wel vaker tot zelfs in de ochtenduren heeft vergaderd. Het is volgens hem dan ook dat het incidenteel kan, maar niet structureel van aard moet worden.

error: Kopiëren mag niet!