Nurmohamed: “Regering wil met valutaveilingen probleem van zich afstoten”

Zoals de Centrale Bank van Suriname onlangs heeft aangegeven, is de valutaveiling op 22 maart een feit. Er zijn echter voorstanders en tegenstanders van dit model van aanpak. Een van de tegenstanders van de veiling is volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed. “Ik kan niet begrijpen dat wij geld willen veilen. Valutaveiling is gewoon een vorm van gokken. Dat is altijd een groot risico. Vandaar ik tegen de veilingen ben. Ik ben niet zeker als dit de redding is van onze koers”, zegt Nurmohamed. De cambio’s hebben volgens de volksvertegenwoordiger al de jaren bewezen dat zij in staat zijn de zaak onder controle te kunnen brengen. De valutaveilingen zijn naar zijn mening gewoon overbodig. “De regering wil met de valutaveilingen het probleem van zich afstoten. Ik als burger kan niet aan de dollars komen van de valutaveilingen. Die dollars en euro’s zijn niet bedoeld voor de gewone man om bijvoorbeeld een truitje te kopen in het buitenland. Bij de cambio aan de andere kant kan ik wel aan de dollars komen. Vandaar er ook geen uniformiteit zal zijn tussen de valutaveilingkoers en het cambiokoersen”, stelt Nurmohamed.
De Centrale Bank van Suriname heeft sinds het begin van de eerste devaluatie aangegeven streng te zullen letten op de koersen die door de cambio’s gehanteerd worden. Het niet naleven van de regels zou strafmaatregelen met zich meebrengen. Niets daarvan blijkt minder waar te zijn in de praktijk. Als simpel voorbeeld kan worden genoemd het telefonisch informeren over de koersen. Zelfs telefonisch wordt door de wisselkantoormedewerkers doorgegeven dat de koers hoger staat dan de officiële koers van de Centrale Bank. Als de controle nu al niet lukt, mag men terecht vragen waarom de controle na de veiling plotseling wel zal lukken. Nurmohamed meent dat de regering de door het Internationale Monetaire Fonds aangeraden devaluatie aan de valutaveilingen wil overlaten, om zodoende geen schuld te hoeven dragen. “Wij hebben aan de andere kant ook onvoldoende valuta in ons formeel systeem. Er is gewoon een groot tekort aan valuta. Ik weet niet precies als dit systeem zal werken”, aldus Nurmohamed. De eerste valutaveiling is op dinsdag 22 maart. Hieraan doen alleen de negen algemene banken mee.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!