Bekendmaking ziekenhuis niet in goede aarde gevallen

bekendmaking diakonessenhuisRecentelijk heeft het Diakonessenhuis een bekendmaking geplaatst, waarin staat aangegeven dat vanwege energietekort de lift tijdelijk alleen gebruikt moet worden door patiënten en bezoekers die slecht ter been zijn. De bekendmaking is niet bij een ieder in goede aarde gevallen en men vond dat het ziekenhuis op andere manieren energie kon besparen. Ook vond men dit een slap verweer en een zeer klantonvriendelijke houding van het ziekenhuis.
Het ziekenhuis stelt dat de bekendmaking niet goed begrepen is. Vanwege overbelasting op het elektriciteitsnet (hoofdvoedingslijn) en de regelmatig optredende stroomschommelingen moet het Diakonessenhuis bewust omgaan met elektriciteit. Dat wordt gevraagd aan zowel de medewerkers als bezoekers. Met dit bericht wil het ziekenhuis de bezoekers en medewerkers, die daartoe fysiek in staat zijn, vragen tijdelijk de trap te nemen. De lift wordt daarmee gereserveerd voor personen en diensten die dat echt nodig hebben. Daarbij wordt gedacht aan patiëntenvervoer, voedingskarren, rolstoelpatiënten en patiënten en bezoekers die slecht ter been zijn.
Het staat in de planning om een tweede generator in gebruik te nemen omstreeks maart 2016, waarmee overbelasting op het elektranetwerk enigszins teruggedrongen wordt. Dat er op elektriciteit bezuinigd wordt vanwege deze maatregel, ziet de directie als een bonus! Een ander pluspunt is dat medewerkers en bezoekers (weliswaar) gedwongen worden om meer te bewegen. “Als Diakonessenhuis weten we dat mensen die voldoende sporten en bewegen minder kans hebben op gezondheidsklachten. Een kleine aanpassing als het nemen van de trap in plaats van de lift, draagt al bij aan gezond bewegen.” Dit stelt de voorlichtingsdienst van het Diakonessenhuis.
Het ziekenhuis is ook bezig met andere bezuinigingen. Er wordt ook van de medewerkers gevraagd een bijdrage te leveren aan het terugdringen van energieverbruik. En dat doen zij door onnodige verlichting in kantoren, de zorgafdelingen en gangen uit te doen, airco’s uit te doen bij het verlaten van de ruimte, airco’s af te stellen op 26 graden Celsius, waar mogelijk gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en apparatuur (inclusief pc’s) uit te doen bij het langdurig wegblijven uit de ruimte. Volgens de directie is het aandragen van bezuinigingen altijd moeilijk. In een ziekenhuis is het nog moeilijker, omdat je continu rekening moet houden dat bezuinigingsmaatregelen de kwaliteit van de behandeling niet mag benadelen.
“Binnen de zorgsector zijn er financiële problemen en ook het Diakonessenhuis ondervindt daar last van. Het is ook bij dit ziekenhuis weleens voorgekomen dat er niet tijdig voldaan kon worden aan de financiële verplichtingen. Door tijdig en zo volledig mogelijk te communiceren met onze medewerkers en leveranciers proberen we de mensen voor te bereiden om een latere betaling. Samen met de andere ziekenhuizen wordt er binnen de NZR naar structurele oplossingen gezocht. Het ziekenhuis blijft werken aan haar imago. Dat doen zij door zowel intern als extern relaties te onderhouden en te blijven communiceren over wat de diensten en specialismen binnen het Diakonessenhuis doen. Op de zorgafdelingen blijven we eraan werken dat er goed gecommuniceerd wordt met de patiënten, wat hun wensen zijn en wat zij kunnen verwachten van de zorg binnen het Diakonessenhuis. Daarnaast organiseren we naar aanleiding van geconstateerde behoeftes, informatiedagen waarbij patiënten, familieleden en andere geïnteresseerden uitgenodigd worden meer te weten te komen over een bepaald ziektebeeld, aandoening en/of behandeling. Daarvoor nodigen we naast onze eigen (para)medici ook andere (zorg)instellingen uit zodat de aanwezigen meteen het gehele (zorg)plaatje zien. In 2015 zijn er infodagen geweest over borstkanker en leven met een stoma. Ook hebben we op een gezondheid beurs gestaan om de participanten het belang van gezonde voeding en voldoende beweging bij te brengen. We zijn van plan ook dit jaar diverse informatiesessies te houden”, aldus de afdeling Voorlichting. Het ziekenhuis nodigt de lezers uit om haar vernieuwde website, www.diakonessenhuis.org, te bezoeken en op die wijze geïnformeerd te worden. Zeer spoedig zal ook het Facebook pagina gelanceerd worden.

error: Kopiëren mag niet!