Reactie op het artikel van Kadi Kartokromo

Salam Somohardjo, de gedoodverfde leider der Javanen
Inderdaad geef ik dhr. Kadi (ex-dc van Commewijne en oud-leraar) gelijk dat men uitkijkt naar een nationale leider voor de Javaanse politieke partijen. Waarom pleit hij niet voor een nationale politieke partij en leider? Zondermeer is Paul Somohardjo, eens de politieke tegenstander van de ex–districtscommissaris van Commewijne, thans de onbestreden leider der Javanen. Paul Somohardjo heeft wel de moeilijke tijden overleefd, die te waarderen is. In 1977 leverde hij de strijd tegen de NPK 2 (NPS, HPP, PSV en KTPI) en de VDP (VHP. PL.PBP etc.)
Toen deed hij de uitspraak dat hij in de Surinamerivier zou springen als hij in Commewijne zou verliezen. Hij stond toen als lijsttrekker samen met Rasam tegenover André Soeperman en Ruben Setrowidjojo. De NPK 2 behaalde echter de overwinning. Kadi Kartokromo was toen dc in Commewijne. Zijn oom Kartokromo was hoofdpropagandist. Na de verkiezing en de overwinning werden wij HPP’ers door de KTP’ers niet gewaardeerd. Dat men bang was voor de macht en kracht van de dictatoriale leider van de KTPI, Willy Soemita, kan ik wel beamen. Behalve dat ik hem als topambtenaar heb ervaren, kan ik beamen dat hij de macht had over zijn achterban. De namen die in het artikel van Kadi worden genoemd, zijn voor mij als iemand van Commewijne bekend.
Ramin Amat richtte zijn eigen partij op, de PPRS, later overgenomen door René Kaaiman. Pak Salim, directeur van de ULO op Ellen/ Commewijne was een Christen en was geen favoriet voor de Javaanse gemeenschap. Hubert Asmoredjo, schaduwkandidaat in 1977 van de NPK 2, hij was bootsman en werd parlementariër door opschuiving. André Soeperman als lijsttrekker, hij kwam te overlijden, was minister van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Daarna werd Cornelis Ardjosemito minister van Sozavo. Door opschuiving kwam Hubert Asmoredjo in het parlement. Satoe was schaduwkandidaat in 1977 van NPK 2 en hij was werkzaam bij de Suikeronderneming Mariënburg, hoofdpropagandist van de KTPI heb ik ook goed gekend.
Ponimin van plantage Weltevreden en later Alkmaar, deze personen waren toen fel tegen Somo.
Nu is de tijd van Willy Soemita uitgespeeld en de vraag reist welke politieke leider de leidende rol gaat spelen. Zijn arrogante houding als directeur en minister van Sozavo en de corrupte handelingen bij Economische Zaken achtervolgen hem nu. Velen weten het niet dat Willy S. om 24.00 uur werd vrijgelaten in 1977 uit Santo Boma. Met veel tamtam werd hij opgehaald door de aanhang van NPK 2.
Het mag gezegd worden dat onder de Javanen van Surinaamse afkomst thans geen
enkele leider zich kan profileren. Onze Somo heeft haast alle huidige dissidenten en potentiële kandidaten de kop ingedrukt.
Zie enkele voorbeelden: René Kaaiman (VZ /PPRS) , Soewarto Moestadja (VZ/D21), Wangsabesarie (VZ/NSKTPI), Raymond Sapoen (VZ/Pendawalima), Waldi Naïn (VZ/PDO).
Paul Somohardjo heeft zelf als dissident van de NPS , samen met Liesdek Clarke en Charles Lie Kon Fong actie gevoerd in de jaren 1975. Hij heeft de Pendawalimo opgegeven en richtte de PL op ( Pertjaja Luhur) . Paul Somo heeft zich opgeworpen als de leider van de Indonesische samenleving.
Het mag gezegd worden en het is ook te staven dat hij als de dictatoriale leider alleen personen laat benoemen, die op hem lijken. Dit kan gestaafd worden met het feit dat hij als voorzitter van de Volks Alliantie geen anderen heeft laten benoemen, met uitzondering van Jong Tjien Fa; grote sponsor en minister van RGB. Alsook de onderminister Abigäil Tjin A Kwie, terwijl dr. Henri Oro, een hoog gekwalificeerde kandidaat voor het ministerie van Onderwijs werd overgeslagen. Tenslotte wil ik de opmerking maken dat het nog enkele generaties zal duren dat men zich nationaal gaat opstellen en vooral gaat denken. In de Surinaamse politiek zijn slechts één of twee partijen, die zich als nationale partijen kunnen kwalificeren. Dit laat ik over aan de oprechte en de kritische lezers.

Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!