Dwarka: ‘Bacovebedrijf FAI staat op rand van afgrond’

Bacoven bedrijf FAI staat op rand van afgrond1Bacovebedrijf FAI heeft het sinds zijn bestaan in Suriname moeilijk. Het bedrijf staat volgens Dayanand Dwarka, voorzitter van de Bananen Arbeiders Bond Nickerie (BABN), momenteel op de rand van afgrond. De bacovesector maakt bijzonder moeilijke tijden mee. Aan de ene kant heeft de algemene situatie in het land een negatieve invloed op alle bedrijven, maar de bacovesector is een hoofdstuk apart. Het bacovebedrijf Food and Agriculture Industries NV (FAI) richt zich over het algemeen op de exporten van zijn product, A-kwaliteit bacoven. Hier krijgt men te maken met een stukje regelgeving voor de exporten naar Europa, waar er een bepaald regiem wordt gehanteerd. De FAI bestaat nu al twee jaar. Afgelopen 23 januari 2016 was het twee jaar geleden toen het voormalig bacovebedrijf Stichting Behoud Bananensector (SBBS) is geprivatiseerd en overgenomen door een Belgisch bedrijf.
Deze ontwikkeling, samen met tal van andere factoren, hebben volgens Dwarka dit bedrijf aan de rand van de afgrond gebracht. “Wij moesten er rekening mee houden dat dit bedrijf ook gesloten kon worden. De perikelen met betrekking tot de Moko-ziekte waren niet de rampzaligste. Het bedrijf heeft in de afgelopen twee jaren miljoenen dollars aan verlies geleden. Voor een beginnend bedrijf is dat ondragelijk. Wij als vakbond en alle andere gelederen binnen het bedrijf staan voor een gigantische uitdaging om te voorkomen dat dit bedrijf ook over de kop gaat. Er worden alle inspanningen daartoe gepleegd om het bedrijf uit het diepe dal te halen”, legt Dwarka uit.
FAI had zowel op Jarikaba als in Nickerie een arbeidersbestand van 2600 werknemers opgebouwd. Dwarka durft te zeggen dat er momenteel op beide locaties minder dan 2000 werknemers zijn. “Wij kennen de potentie en mogelijkheden van het bedrijf, maar ook de beperkingen en uitdagingen. Wij exporteren naar een markt waar de concurrentie moordend is. Een aantal van de ACP-landen is al gestopt met de productie. Wij in Suriname hebben nog geloof in onze mogelijkheden. Wij moeten in staat zijn om de uitdaging aan te gaan, zodat het bedrijf behouden kan worden voor de samenleving”, aldus Dwarka.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!