Ameerali bemoeit zich volgens Bilkerdijk óók bij verkiezingen Asfa

De leden van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) kiezen op dinsdag 15 maart een nieuw bestuur. Voor deze verkiezingen heeft een aantal gedreven ondernemers zich kandidaat gesteld tegen Wilgo Bilkerdijk en 4 andere kandidaten op de lijst. Volgens de ‘tegenkandidaten’ ziet het er echter naar uit dat de roep om vernieuwing wordt gedwarsboomd door de zittende voorzitter, Bilkerdijk. Deze zou de ingediende kandidatenlijst schriftelijk hebben afgekeurd. De aspirant-bestuursleden hebben met verbazing op de afwijzing gereageerd.
Zij vinden dat het in de statuten vastgelegde democratische verloop van de verkiezingen moet worden gewaarborgd. Hierdoor overwegen de kandidaat-bestuursleden een spoed kort geding aan te spannen tegen het zittende bestuur van de Asfa om zo toch eerlijke verkiezingen mogelijk te maken. Opgemerkt moet worden dat het kort geding niet tegen Bilkerdijk, maar tegen het bestuur wordt aangespannen. “Steeds weer krijgt Asfa voeten aan de grond”, zegt Bilkerdijk. Mensen willen volgens Bilkerdijk dat ook politiek gebruiken. Het gaat niet eens om een kandidatenlijst. Hetzelfde heeft zich volgens hem voorgedaan bij de verkiezingen van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. “De man achter de schermen die wij niet zien is de gevaarlijke in het spel. Ik noem de naam, Robbert Ameerali, ex-vicepresident. Hij is, zoals bij KKF, ook hier achter de schermen bezig. Het lijkt alsof de voorzitter van de Asfa de zaak wil tegenhouden, maar men moet eerlijk te werk gaan”, legt Bilkerdijk uit.
Hij ontkent een kandidatenlijst te hebben afgekeurd. “Het bestuur heeft de kandidatenlijst afgewezen. De voorzitter heeft het recht niet om kandidatenlijsten af te keuren. Het bestuur screent de kandidatenlijsten alvorens de lijsten naar de leden gaan. De tegenpartij wil een slim spel spelen door te zeggen dat de voorzitter het heeft afgewezen, omdat de voorzitter de brief tekent die naar de leden gaat”, zegt Bilkerdijk.
3 kandidaten voldoen niet aan de eisen
Op de kandidatenlijsten mogen minstens 5 tot 9 kandidaten voorkomen. De tegenkandidaten hebben een kandidatenlijst opgestuurd van 7 man, waarvan 3 niet zouden voldoen aan de gestelde eisen. “Deze mensen betalen geen contributie en komen nooit op de vergaderingen. Hoe wil je deze mensen in het bestuur krijgen? Het staat in de statuten dat de mannen moeten deelnemen aan de vergaderingen en contributie moeten betalen. Natuurlijk kunnen ze het aanvechten, maar ze moeten bewijzen dat ze er wel waren”, zegt Bilkerdijk.
Bilkerdijk zegt de aspirant-kandidaten te hebben voorgesteld om aan tafel te gaan en hun lijst van 5 man aan te vullen met nog 4. “Wij als huidig bestuur stelden ons open om 4 kandidaten voor te dragen. Misschien hou je niet van Bilkerdijk, maar we kunnen wel aan tafel zitten. Als men Bilkerdijk niet wil hebben als voorzitter, dan praten wij daarover. Dat is niet gebeurd”, stelt Bilkerdijk. Er wordt nu uitgekeken naar de slagingskans van het kort geding en als dat effect kan hebben op het besluit van het huidige bestuur. Er is vooralsnog maar 1 lijst, aan de hand waarvan de kandidaten op de lijst van Bilkerdijk bij acclamatie gekozen kunnen worden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!