Robby Makka: “Toeristenkaart voor Nederland mag maximaal € 39 kosten”

Robby Makka “Toeristenkaart voor Nederland kan maximaal €39 kosten” 1
Robby Makka “Toeristenkaart voor Nederland kan maximaal €39 kosten”2Om de Wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) ofwel de diasporawetgeving te blijven handhaven, zal de regering de aangekondigde verhoging van toeristenkaarten (TK) voor Nederland, Frankrijk/Frans- Guyana tot maximaal € 39 kunnen verhogen. Tot deze conclusie komt fiscaaljurist Robby Makka . Bovendien is de verhoging in strijd met het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2012-2016. “Een van deze regels was dat de TK goedkoper zou zijn. Voordeel 3 wordt nu ontnomen: visakosten €40. Wil de PSA-wet gehandhaafd blijven, dan moet de TK maximaal €39 kosten. Alleen dan is het goedkoper. Hoe onbetrouwbaar kan je zijn? Economie is betrouwbaarheid etaleren. Mensen uit Nederland willen van Suriname houden, niet alleen vanwege een PSA-wet, vakantie of familiebezoek, maar ook vanwege veiligheid en wederzijdse liefde van afkomst en aankomstland. De dubbele migratie mag geen (financiële) straf zijn”, stelt Makka tegenover Dagblad Suriname. Aan dit TK programma is volgens de fiscaaljurist door de DNA geen decharge verleend. Nu is er een plotselinge volgende fase aangebroken. Toch pleit hij in volgorde voor de verdere opschorting van de verhogingen, minimale verhoging na overleg of complete afschaffing van de TK op termijn voor diaspora, zonder dat het land inkomsten derft. “Waarom leren wij niet uit internationale ervaringen? Mensen hadden hun tickets al geboekt. Hun budgettaire planning was gemaakt. Het is oneerlijk, asociaal, onvriendelijk om dan met een TK verhoging te komen. Vakantiebeurzen organiseren heeft dan in Nederland geen zin. We hebben het proefschrift van professor Henry Ori die op toerisme is gepromoveerd. We hebben Martin Panday als deskundige, de touroperators, de diaspora uit Caricom bijvoorbeeld Jamaica om te leren en te klankborden. Zij en vele anderen zijn niet gehoord! Maar we zouden het toch samen doen?” , aldus Makka.
Toeristenkaartverhoging € 90 levert binnen 1 jaar € 10 miljoen extra op
Deze vorm van paniek TK verhoging is volgens Makka een erkenning van de onthulling dat Suriname schokkende economisch financiële cijfers kent. Wetenschappelijk is echter bewezen dat toerisme afneemt bij het opwerpen van meer slagbomen. De verhoging van de toeristenkaart is volgens hem een ‘prefab maatregel’. Deze past niet binnen internationale gangbare maatregelen over inkomstenstijgingen. Dit voorstel kan volgens hem alleen uit het brein komen van prefab deskundigen of Nederland-haters. De “luchtbrug” Suriname-Nederland wordt volgens Makka hiermee getorpedeerd. “Diaspora is naast goud, olie en aluminium een 4de ster die een ware goudmijn kan blijken.” De TK levert binnen 1 jaar direct rond €10 miljoen extra inkomsten op, maar duurzame diaspora wordt de grond ingeboord. Als 100.000 personen uit Nederland en 35.000 personen uit Frankrijk/Frans- Guyana de verhoging zouden gaan betalen, dan ontvangt Suriname (135.000 x € 70) € 9.450.000 extra. Dit, bij gelijkblijvende omstandigheden. Als we Diaspora uit de andere landen optellen komen wij volgens Makka minimaal op € 10 miljoen. “Waarom leren wij niet uit internationale ervaringen? De Caribische diaspora is goed voor $ 90 miljoen. Trinidad en Aruba hebben een markt van 4.5 miljoen personen met een diaspora van US$ 120 miljoen. Het Surineds arbeidsmarkt personeelspotentieel is 150.000. Zij verdienen ongeveer US$ 480 miljoen. Er is een kas en enorme banktegoed bij hen. De kunst is: hoe krijg je een toerisme-injectie?”
Diaspora ruimte geven PSA-kaart aan te vragen
Makka adviseert verder als vierde ratiovariant deze opschorting te verlengen tot 1 maart 2017. Het nieuwe tarief voor diasporalanden kan dan pas na die datum worden ingevoerd. “Een PSA kaart kost €100 voor een volwassene en €50 voor een persoon onder 18 jaar. Werk dus liever hier met verhogingen. Geef diaspora de ruimte om intussen de PSA-kaart aan te vragen voor 5 jaar. Wil je toch innen, dan geef je een extra service welke navenant is. Dat is goed toerismebeleid. Als je TK nu int en je verkwanselt de opbrengsten, dan heb je per saldo “als balans” niets binnen. Geef liever de verhoging leven, via het bedrijfsleven, middels andere belastingen als BTW en toerismetaks. Dus niet bij de ingang van Suriname. Elke verhoging, ook de TK inkomsten kunnen worden verdisconteerd in bijvoorbeeld deze BTW of een lokale toerismetaks. Ook de Vlaktaks zou komen. Gebruik diaspora als hub en scharnier zodat de SLM, hotels, horeca, tourorganisaties en wisselkantoren financieel sterker worden. Hotels moeten altijd bezet zijn, vliegtuigen vol en het valuta wisselen constant. Als je deze wens in de economie niet snapt, blijf je in je hersenen gierig en een duurzame underdog”, aldus Makka.
Toerismeparadijs creëren
Makka haalt Dubai aan als voorbeeld van een land waar toerisme op de juiste manier is gestimuleerd. Dubai is een zeer snel groeiende zero-tax haven. Deze voormalige Britse kolonie heeft geen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, vermogensbelasting, vermogenswinstbelasting, schenkingsrechten, successierechten of BTW. In Dubai gelden invoertarieven van maximaal 5%. Slechts 6% van het overheidsinkomen van Dubai komt uit de oliewinning. Een veel belangrijker inkomensbron bijvoorbeeld, is alleen al het toerisme. Het totaal aantal passagiers die Dubai in 2015 heeft bezocht was: 76 miljoen. “Laat ons hiervan leren, rijke landen doen aan toerismeopbouw, arme landen moeten niet werken aan toerismeterugloop.” Makka stelt voor om de toeristenbelasting in Suriname in te voeren. “Dit is een belasting niet bij de ingang, maar als iemand in het huis is. Wanneer toeristenbelasting betalen? U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een land waar u niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij verblijf in een hotel, pension, caravan of bungalow. Ook als u een zakelijk bezoek brengt aan een stad moet u deze belasting betalen. De eigenaar van uw verblijfplaats krijgt de belastingaanslag voor toeristenbelasting. Bijvoorbeeld de hoteleigenaar, campingeigenaar of rederij. Deze mag de toeristenbelasting aan u doorberekenen.”
FR

error: Kopiëren mag niet!