Berichten over bovenmatig gebruik van geweld en misbruik in kinderhuis

Diverse berichten betreffende overmatig gebruik van geweld en misbruik van de kinderen van Kinderhuis Zout der Aarde hebben Dagblad Suriname bereikt. Personen dichtbij de instelling geven aan dat de situatie helemaal niet mooi is. Er worden beelden geschetst van kinderen die met stokken geslagen worden, zo erg dat de striemen zichtbaar zijn en er wordt zelfs aangegeven dat kinderen worden misbruikt. De kinderen leven onder erbarmelijke toestanden. Ook is er een school opgezet, waarbij getwijfeld wordt aan de bevoegdheid van de leerkrachten die daaraan zijn verbonden. Voorts is er een vermoeden dat de kinderen van de instelling ter plekke naar school moeten, zodat zij niet met het gebeurde naar buiten toe kunnen treden. Een van de dames zegt dat verschillende instanties op de hoogte zijn gebracht van hetgeen zich daar afspeelt. “We hebben gesproken met de buurtmanager van het politieverzorgingsgebied Uitvlugt, de politie, zelfs met mevrouw Liliën Ferrier. En steeds horen wij hetzelfde en dat is: ‘als we de kinderen van hier halen, waar plaatsen we de kinderen dan’. Er zijn echter instellingen waar je de kinderen zou kunnen onderbrengen”, vindt de mevrouw. “Je gaat de kinderen toch niet in een benarde situatie laten als je eenmaal weet wat er daar gebeurt”, legt de geëmotioneerde dame uit. “Mijn hart bloedt gewoon.”
Dagblad Suriname heeft met betrekking tot deze berichten contact opgenomen met de buurtmanager van Uitvlugt, politieambtenaar Henry Kia, die aangeeft in deze heel voorzichtig te zijn met het doen van bepaalde uitspraken. Het betreft een instelling, waarbij zaken heel goed onderzocht moeten worden, voordat bepaalde zaken de wereld in geholpen worden. “Het kan alleen maar onnodige schade aanrichten. Wat je niet direct goed kan maken, moet je proberen niet te verergeren. Ik ben toevallig de buurtmanager, maar je hebt ook de overheid die naar de zaken moet kijken, omdat er daar een onderwijsinstelling gevestigd is en men gaat daar naar school. In het verleden zijn er dingen daar gebeurd”, geeft Kia aan. De buurtmanager heeft namelijk ook van een zaak gehoord, waarbij de zoon van de directeur een jong meisje zwanger gemaakt zou hebben. Toen was Kia nog geen buurtmanager. “Verder heb ik wel informatie van buurtbewoners gehad.” De buurtmanager wilde toch verduidelijken dat de zaak onderzocht moet worden voor er dingen gezegd worden. “Het moet niet zo zijn dat dingen gezegd worden en als blijkt dat het niet waar is, hoor je dat de buurtmanager iets heeft gezegd. We zijn in ieder geval bezig de zaak te volgen”, aldus buurtmanager Kia.
Vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wordt een onderzoek ingesteld met betrekking tot de instelling. Het hoofd van het Bureau Opvanginstellingen stelt dat men nog bezig is met het onderzoek. Er kunnen vooralsnog geen details met betrekking tot het onderzoek gegeven worden. Zo gauw er meer informatie is, zal die doorgegeven worden.

error: Kopiëren mag niet!