Reumatoloog richt zich op gewrichtsklachten bij Zika

De Nederlandse reumatoloog Evert-Jan ter Borg zal van 7 – 18 maart in Suriname vertoeven om medische werk in het St. Vincentius Ziekenhuis te verrichten. De reumatoloog zal zich vooral richten op patiënten met gewrichts- en spierklachten, die daardoor soms niet goed kunnen bewegen. De pijnlijke gewrichten of spieren kunnen worden veroorzaakt door onder andere de virussen Zika, Chikungunya en Dengue. Ter Borg zal de komende twee weken polikliniek houden in het St. Vincentius Ziekenhuis. Op 17 maart zal hij met ondersteuning van de Vereniging van Medici en Spaogs een klinische avond verzorgen over artritis en gewrichtsklachten bij Zika en Chikungunya.
Zika is een vrij milde ziekte, die naast koorts, huiduitslag en oogontstekingen, ook pijn in gewrichten en spieren geeft. Gelukkig zijn deze pijnen van voorbijgaande aard. Gezwollen gewrichten komen hierbij niet voor, evenmin chronische gewrichtsklachten. Met name in Brazilië wordt beweerd dat er een sterke relatie bestaat tussen een Zika-infectie gedurende de zwangerschap en microcephalie (te kleine hersenschedel bij pasgeborenen). Zika kan dus venijniger zijn dan aanvankelijk werd aangenomen, alhoewel het causaal verband met microcephalie nog niet vast staat. Zika kan alleen in de acute fase worden aangetoond middels een test op het virus zelf. Een betrouwbare antistof ontbreekt nog.
Chikunkuya geeft een veel heftiger beeld dan Zika. Het heeft een acuut begin met hevige rugpijn en ernstige gewrichts- en spierpijnen. Daarbij kunnen meerdere gewrichten ontstoken (gezwollen) zijn, terwijl het beloop chronisch kan zijn. In dat laatste geval kan het beeld lijken op chronisch gewrichtsreuma. Als in het bloed de reumafactoren ontbreken, is het onderscheid met chronisch gewrichtsreuma erg lastig.

error: Kopiëren mag niet!