Installatie dorpsbestuur Grankreek

Installatie dorpsbestuur GrankreekOp zaterdag 5 maart 2016 is het dorpsbestuur te Grankreek, in het district Saramacca, geïnstalleerd. Voorheen hadden de dorpen Columbia, Grankreek en Maho gezamenlijk een dorpsbestuur. Nu heeft Grankreek haar eigen dorpsbestuur. Het dorpsbestuur bestaat uit 5 leden, te weten kapitein Angelique Palmtak, 1 hoofdbasja en 3 basjas. Op ceremoniële wijze werden de bestuursleden ingezegend. Aanwezig waren president Desi Bouterse, minister Edgar Dikan van RO, minister Steven Relyveld van RGB en de minister van Juspol, Jennifer van Dijk-Silos. Verder waren ook aanwezig de districtscommissarissen Armand Jurel en Laksmienarain Doebay. Het dorpsbestuur heeft als voornaamste taak ontwikkeling te brengen in het dorp.
De president merkte op dat er een stuk geschiedenis geschreven wordt vanwege het feit dat Grankreek nu een eigen kapitein heeft, maar ook omdat ze de eerste vrouwelijke kapitein is in het district. Vervolgens merkte de president op dat het kapiteinschap zonder moeite tot stand is gekomen, wat vaak genoeg niet het geval is. Hij hoopt dat dit een voorbeeld zal zijn voor andere dorpen waar er nog geen oplossing is gevonden. Als advies gaf hij de kapitein: “schroom niet om bij ouderen te rade te gaan wanneer je voor bepaalde problemen staat. Probeer zo transparant mogelijk te zijn door communicatie met je mensen, geregeld informatie uitwisselen, dan komt het zeker goed”.
Voor minister Edgar Dikan was het de tweede installatie van een Inheems dorpshoofd. Volgens hem is er nu wel een communicatielijn met de Inheemsen. Het zal binnenkort duidelijker te merken zijn dat het traditioneel gezag onder het ministerie van RO valt, want de Inheemsen zullen nu betrokken worden. Hij merkte op dat de kapitein gekozen is door haar harde werk dat ze verricht en hoopt dat ze zo door blijft gaan. Als laatste zei hij dat de deuren van RO altijd open zullen zijn voor de kapitein.
De burgervader van Saramacca, Laksmienarain Doebay, feliciteerde de nieuw gekozen kapitein ook, en gaf aan dat er een zware taak op de kapitein staat te wachten.

error: Kopiëren mag niet!