Etnel: ‘Surinaamse vrouw in positie teruggevallen’

2 Etnel vrouw teruggevallenVolgens het DNA-lid Patricia Etnel hebben Surinaamse vrouwen nog een lange weg te gaan om een ideale positie in de samenleving te bereiken. Vooral het versterken van de financiële positie van de vrouw vereist nog veel werk. Het is belangrijk dat de vrouw nu meer dan ooit haar kracht laat zien. “Uma sori ju krakti”, zegt Etnel. “Met de hedendaagse sociaaleconomische situatie is het heel moeilijk voor vrouwen. Ze kunnen nauwelijks uitkomen. Vooral eenoudergezinnen die onder de vrouwen een grote groep uitmaken, gaan nu gebukt onder deze situatie.” “Als wij al enigszins goed op weg waren naar de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van vrouwen”, dan zijn we volgens Etnel nu wel terug gevallen. “Dit is de reden waarom de vrouwen in de politiek nog meer eisen aan de leiders zouden moeten stellen om die voorwaarden te creëren waardoor vrouwen kunnen gaan naar die zelfstandigheid.” Etnel meent dat het loon dat vrouwen verdienen, ongeacht het feit dat ze hoger opgeleid zijn, veel te laag is en aanpassing behoeft. Vrouwen die er alleen voor staan, hebben heel veel problemen, geeft ze aan. “Het systeem voor het verkrijgen van alimentatie voor de kinderen functioneert niet adequaat en de weg die bewandeld moet worden, is veel te lang waardoor veel moeders er vanaf zien. Ze besluiten dan om het opvoeden maar zelf te doen.” Verder meent Etnel dat de jonge meisjes in Suriname beschermd moeten worden. Ze verwijst naar de vele gevallen van vermissing van jonge meisjes hetgeen de positie van de jonge Surinaamse vrouw geen enkel goed doet. Volgens haar moeten de grenzen van het land ook beter beveiligd worden in het kader van de mensenhandel. Daarnaast zou de ondernemende vrouw in Suriname meer gestimuleerd moeten worden. De ondernemende vrouwen gaan volgens haar nu moeilijke tijden tegemoet. ‘De mogelijkheden voor de vrouwen zijn zeer beperkt en dit betekent vaak de dood voor hun aspiraties’, aldus Etnel.

error: Kopiëren mag niet!