Bromet: ‘Nog geen gelijke vertegenwoordiging mannen en vrouwen’

fronyttMinouche Bromet, voorzitter van het Vrouwen Parlement Forum (VPF), geeft aan dat in Suriname vrouwen op veel gebieden nog ondervertegenwoordigd zijn. “Zolang de achterstand niet wordt weggewerkt, kan je nooit de gelijke vertegenwoordiging hebben”, stelt zij. Dit geldt ook voor vrouwen in het parlement en nog meer in de regering. Alhoewel in het parlement 30% vrouwen is, dus nog geen 50%, zijn er maar 3 vrouwelijke ministers op 17 mannelijke.
Voorts verdienen mannen in topposities nog steeds meer dan vrouwen in dezelfde posities. “Wil je als samenleving volledige democratie beleven, wil je als samenleving met rasse schreden vooruitgaan, dan zal je de vrouwen die de potentie hebben de kans moeten bieden om hun bijdrage te leveren”, zegt Bromet. Op sommige gebieden is Suriname anderzijds weer scheef gaan groeien voor wat de balans betreft, legt zij uit. Zo zijn er nu bijvoorbeeld meer vrouwelijke dan mannelijke advocaten. Ook het toenemende aantal drop-outs op school bij de jongens verdient aandacht. Het gaat uiteindelijk om de 50% om 50% balans. Je hebt volgens haar gelijke vertegenwoordiging nodig. “Je hebt beide denkpatronen nodig wil je een land optimaal laten bloeien, omdat een vrouw nu eenmaal anders denkt dan een man.”
De behoeften van een vrouw zijn volgens Bromet anders dan die van een man. Bij de geboorte zijn beide seksen in principe gelijk, maar de opvattingen in de samenleving veranderen dit. “Balans is niet iets dat vanzelf komt daarom zal je hierover moeten blijven praten en aandacht ervoor moeten blijven vragen”, aldus Bromet. In het kader van de Internationale Dag van de Vrouw heeft het VPF de afgelopen week een training voor vrouwen in de besluitvorming verzorgd waarbij bijgebracht werd hoe om te gaan met kritische vragen vanuit de media.

error: Kopiëren mag niet!