Akmos propageert dollarisering Surinaamse economie

De koers van een US$ was gisteren tegen 17.00 uur voor de verkoop SRD 5.50 en voor SRD 5.60 te koop bij verschillende lokale cambio’s. De Eurokoers was SRD 6 om SRD 6.10. Cambiohouders hebben eerder aangegeven dat de stijging te maken heeft met het wegblijven van de beloofde valutaveilingen. De cambiohouders verwachten nog steeds dat de vellingen ooit zullen worden gehouden. Aan de andere kant lag het in de verwachting dat de veilingen in ieder geval de koers omhoog zouden stuwen.
Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Klein en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is er geen enkel greintje hoop meer. “We zien alleen maar alarmerende berichten in de kranten. De overheid voorspelt niet meer. Men zegt op podia ook geen dingen meer die hoopgevend zijn, maar deelt gewoon sneren uit aan het volk. De valutaveilingen gaf ik al geen kans van slagen”, zegt Binda.
Naast het economisch probleem hebben wij volgens Binda ook een vertrouwenscrisis in het land. “Het is gebleken dat de regering onbetrouwbaar is. Wij als burgers moeten onze verplichtingen wel nakomen, maar de overheid mag nalaten. Deze onbetrouwbaarheid heeft gemaakt dat geen enkel instituut van de overheid werkt zoals het moet. Er is zelfs geen vertrouwen meer tussen de burgers. Werkgevers vertrouwen werknemers niet. Je kunt bijvoorbeeld geen winkel achterlaten voor een werknemer, omdat je ervan uit kan gaan dat men van je kan stelen. Zelfs bij vriendschap is het vertrouwen beperkt. Dit is het directe gevolg van het ontbreken van de leiding binnen de samenleving”, stelt Binda. Dit soort taferelen maken volgens Binda dat ondernemers geen inspiratie meer hebben om in het land te investeren.
Om mee te helpen denken aan een oplossing voor de problemen in het land propageert de Akmos voor de dollarisering van de totale economie. De organisatie heeft de plusjes en minnetjes al op een rijtje gezet. Het doel is om dit bij de samenleving tot een discussiepunt te maken. “Wij willen niet alleen commentaar leveren, maar ook oplossingen opdragen. Dit is een oproep aan de president om wakker te worden, want het bedrijfsleven heeft inderdaad slapeloze nachten”, zegt Binda.
De Surinaamse Dollar zou bij dit model moeten worden weggedaan. Zo zijn er volgens Binda tal van landen die dit model hebben toegepast en het momenteel goed doen. “Hiervoor heb je een instituut nodig die jou een fiks bedrag aan dollars kan lenen. Men gaat in je keuken moeten kijken. De zaak zal zeker moeten worden gemonitoord. Dit heeft niets te maken met een stuk soevereiniteit opgeven. Wat heb je aan soevereiniteit als je straatarm bent? Het moment men dollariseert, komen alle speculaties weg te vallen. Er kan geen devaluatie meer zijn van de munt. Ook de cambio’s worden aan de kant gezet. De werkloosheid zal afnemen, omdat een ieder hierdoor de drang krijgt om te ondernemen. Men hoeft niet meer te rennen voor vreemde valuta. Tegelijkertijd kunnen ook buitenlandse investeerders geïnteresseerd worden om hier te investeren. Het voordeel van ons is dat wij een kleine economie hebben. Het zal voor Suriname veel gemakkelijker gaan, als men garanties biedt”, aldus Binda.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!