Waterberg: “Basiszorg is mensonterend”

Assembleelid Celcius Waterberg vindt de situatie met betrekking tot de Basiszorgverzekering mensonterend. “Er zijn mensen die zitten zonder hun verzekering. Mensen die chronisch ziek zijn, zitten met hun handen in het haar.” Volgens de politicus worden de chronisch zieke mensen doorgestuurd naar de verzekeringsmaatschappijen, die nu geen SRD 1500, maar SRD 1000 aan contant geld vragen. De volksvertegenwoordiger die arts van beroep is, benadrukte dat het vaak om mensen gaat die niet werken en zelfs boven de 50 jaar zijn. De BEP-topper wil spoedig aandacht hiervoor van de ministers van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volksgezondheid. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg ook de aandacht van de regering in deze kwestie. Volgens haar wordt er wel gezegd dat de wet manco’s heeft, maar weet zij zelf dat er bepaalde mensen zijn die zich ook niet houden aan de wet.
Ook Ingrid Bink maakt zich zorgen over de basiszorgpasjes. “Wat houdt de basiszorgverzekering in wanneer een burger een hernia-operatie moet ondergaan die SRD 10.300 kost en zij wordt verwezen naar de verzekeringsmaatschappij. Deze verzekeringsmaatschappij geeft haar echter aan dat zij voor SRD 4.000 wordt vergoed, terwijl de patiënt nog SRD 6.300 moet zoeken. Ze is verwezen naar Sociale Zaken waar een schrijven voor goedkeuring is gericht voor misschien SRD 3.000. Saldo nog SRD 3.300 op te hoesten om deze hernia-operatie te doen. Wat houdt deze verzekering in? Wat is de dekking hiervan, als ik vandaag nog met een inzamelingsactie rondloop zodat een kind een operatie kan ondergaan?” Bink benadrukte dat het een groot zorgpunt is.
FR

error: Kopiëren mag niet!