Manoj Hindori: “Wij zetten mensen niet op straat”

Zoals eerder door Dagblad Suriname aangehaald, zitten 7 personeelsleden van de Spoedpost van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) op de schopstoel. De aanleiding hiertoe volgens SVZ-directeur Manodj Hindori is de verslechterde financiële situatie van het ziekenhuis. “Wij weten hoe moeilijk ziekenhuizen het hebben om het hoofd boven water te houden. Wij moeten nu maatregelen treffen om met het overtollige personeel afspraken te maken over de afvloeiing. Het gaat primair op vrijwillige basis. De eerste groep personeelsleden die in aanmerking komt voor overleg over afvloeiing op vrijwillige basis is het personeel van de Spoedeisende Hulp (SEH), welke niet meer bestaat. Wij kunnen het personeel niet behouden, terwijl er geen nuttig werk voor hen is”, zegt Hindori. Er kan worden gezegd dat de werknemers dit hadden moeten zien aankomen, maar volgens hem is de mededeling van het geselecteerd worden voor de afvloeiingsregeling een verrassing.
Dagblad Suriname sprak ook tot R.B., de gewezen coördinator Logistiek SEH, die sinds de oprichting van de SEH in dienst was. “Het ziekenhuis is een mooi ziekenhuis, maar men houdt totaal geen rekening met personeelsleden. Heel wat zaken zijn misgegaan met de SEH. Ten eerste werden er hoge lonen aan de Filipijnse artsen uitgekeerd en dat ook in US$. Alle andere Filipijnse personeelsleden werden ook in US$ betaald. De Surinaamse verpleegkundigen die daar werkzaam waren, werden gewoon in SRD uitbetaald. Als je torenhoge salarissen geeft aan artsen en verpleegkundigen, gaat dat ding natuurlijk failliet raken”, zegt de ontslagen coördinator.
Volgens R.B. heeft de manager van de SEH aan de bel getrokken bij de directeur van het ziekenhuis met de mededeling dat het financieel niet goed ging met de unit. Daar is er volgens R.B. noch van de directie, noch van de raad van bestuur een reactie op gekomen. De artsen hadden een opzegtermijn van drie maanden. Die worden volgens R.B. tot heden nog doorbetaald, omdat het ziekenhuis contractbreuk zou hebben gepleegd. “Ik, die mee heb geholpen aan de opbouw, krijg niet eens een gedegen schadeloosstelling. Als ik naar de Arbeidsinspectie stap, vindt men dat ik de vuile was van het ziekenhuis naar buiten breng. Ik weet wat deze personeelsleden te wachten staat, want ik zit al twee maanden thuis en kan nog steeds geen werk vinden”, zegt de gebelgde R.B. De Arbeidsinspectie heeft vooralsnog geen meldingen van ontslagen bij het ziekenhuis ontvangen. Bij massa-ontslagen moet de werkgever zich wenden tot de Ontslagcommissie. Volgens Hindori is het ziekenhuis nog niet zo ver.
“Wij bieden de mensen een afvloeiingsregeling aan. Als men het accepteert, dan hebben wij een overeenkomst. Als men het niet accepteert, gaan wij naar de Ontslagcommissie. De mensen hebben het niet geaccepteerd, dus zijn zij niet formeel ontslagen en worden de mensen doorbetaald”, zegt Hindori. De SEH had ongeveer 35 personeelsleden. Meer dan de helft van het personeel bestond uit Filipijnen. De Filipijnen zijn volgens Hindori al naar huis. Over hen zegt Hindori dat er nooit contractbreuk met hen is gepleegd. “De Filipijnse artsen werden wel in US$ uitbetaald, maar er is geen contractbreuk gepleegd. Wij hebben de overeenkomst netjes beëindigd”, zegt Hindori, ook aangevende dat de mensen niet meer worden betaald.
De aangevers zijn ook de mening toegedaan dat de leiding van het ziekenhuis bij de selectie met ‘names and faces’ werkt. Volgens Hindori is dat nooit het geval. Er wordt in zijn optiek gekeken naar de kwaliteiten en kwalificaties van de mensen, de behoefte op de andere afdelingen en wie het best past op bepaalde posities. Alleen die mensen worden behouden. Volgens Hindori wordt over de ontslagen goed in overleg getreden met de bond. “Wij zetten mensen niet op straat. Wij doen zaken in overleg met de bond en waar nodig met de Ontslagcommissie. We kijken naar wie wij wel kunnen ontvangen in het ziekenhuis, maar kunnen niet een ieder een plek geven”, aldus Hindori.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!