Rusland en Sapoen: “Huidige regelingen gewezen ministers niet zomaar ontstaan”

De assembleeleden Gregory Rusland en Raymond Sapoen zijn het niet eens met de stelling dat zij met immorele handelingen bezig zijn, wanneer zij maandelijks volgens de wet een uitkering krijgen voor hun ministerschap eerder. Rusland, die van 2005 tot 2010 minister van Natuurlijke Hulpbronnen is geweest, zegt aan Dagblad Suriname dat de huidige regelingen voor gewezen ministers niet zomaar zijn ontstaan. Volgens hem zou het wijs zijn om na te gaan wat de gedachte van de mensen was, die deze regeling hebben ingevoerd. Zes maanden na het ministerschap gaan de voorzieningen door, maar dat heeft allemaal te maken met het feit dat wanneer men minister wordt, men geen ander werk mag verrichten. “Al je functies en jobs moet je laten varen om na vijf jaar weer in dezelfde maatschappij terug te keren.” De zes maanden waar alle voorzieningen nog van kracht zijn, is volgens Rusland een overgangsfase voor de gewezen minister om zijn weg terug te vinden in de samenleving. Daarna is er een bedrag dat ingaat met betrekking tot het pensioen. Per jaar dat men als minister gediend heeft, heeft men dan recht op 2% pensioen”, stelt de NPS-topman.
Rusland zegt dat hij als ex-minister recht heeft op een eerste klasse ziektekostenverzekering. Vanaf 2010 tot en met 2015 heeft hij de kosten hiervan echter nooit laten declareren bij de staat. “Dit, terwijl ik wel regelmatig kosten heb voor mij en mijn gezin.” De politicus merkt op dat de pensioenregeling belangrijk is, omdat het pensioen bij de oude job gelijk stopt wanneer iemand de functie van minister aanvaardt. Deze vangt aan wanneer het oude beroep weer wordt hervat. Wettelijk mag een minister niet bezoldigd worden door de oude werkgever, totdat die werkzaamheden niet weer worden hervat. Wijzigingen kunnen volgens Rusland altijd komen. Echter hangt dat volgens hem af van welke wijzigingen men precies in de huidige regelingen wil aanbrengen.

Gewezen ministers moeten niet als zwervers op straat lopen

“Wanneer iemand zegt dat ministers immoreel handelen, moet de zaak genuanceerd worden”, stelt Sapoen, die eerder minister van Handel en Industrie is geweest. Elke minister moet volgens hem erop kunnen rekenen dat hij na zijn ambtsperiode niet brodeloos wordt, maar dat hij binnen een bepaald systeem ingevoerd wordt, zodat hij wel over een salaris beschikt. Vaak gebeurt het volgens hem dat mensen in de publieke sector niet terug kunnen keren naar hun oude baan, omdat die al lang door iemand anders is ingevuld. “Deze mensen kunnen wij niet brodeloos op straat zetten. De gewezen ambtsdragers moeten niet als zwervers op straat gaan lopen”, aldus Sapoen.
FR

error: Kopiëren mag niet!