Energiewetten met algemene 39 stemmen aangenomen

De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdag met algemene 39 stemmen de Elektriciteitswet en de Wet Energie Autoriteit Suriname (EAS) aangenomen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukte bij de aanname dat ze bijzonder blij is dat Suriname na lange discussies eindelijk een autoriteit heeft die vooral zal helpen met de strategische planning van de energiesector. De Elektriciteitswet regelt de bevoegdheden, taken, verplichtingen van de betrokkenen in de sector en stelt regels voor hun onderlinge verhouding vast. Het kader van een elektriciteitsplan wordt vastgesteld en wijst het orgaan aan dat onder meer toezicht houdt op de naleving van de wet. De taken en bevoegdheden van de EAS wordt in een de wet EAS wet geregeld.
Volgens VHP-fractieleider Chan Santokhi heeft het parlement veel wijzigingen in de wetsvoorstellen moeten aanbrengen alvorens deze konden worden aangenomen. Hij benadrukte dat er echter een ervaring is dat wanneer wetten goedgekeurd worden, er altijd een traject komt dat heel moeizaam gaat. Dat is de implementatie van de wetten. Hij riep de regering op alle deskundigen in te zetten om de implementatie goed te doen.
Volgens commissielid Asiskumar Gajadien is een wet aangenomen, waarbij toch enkele kanttekeningen kunnen worden geplaatst. Volgens Gajadien wordt in de memorie van toelichting voor de administratieve boetes verwezen naar geldboetes. Dit, terwijl geldboetes volgens hem vallen onder het Wetboek van Strafrecht.
Gajadien benadrukte ook dat er bezorgdheid is geuit met betrekking tot de conflict of interest bij producenten. Vooralsnog heeft het parlement ervoor gekozen om te gaan richting van een holding. Gajadien gaf aan dat dit niet de oplossing is waarvoor het parlement zou moeten hebben gekozen. Aangezien het om een transformatiefase gaat, ziet hij dat als ‘iets, dan liever niets’. De politicus benadrukte dat de samenleving naar de kwestie van de elektriciteitsprijs kijkt. Hier moet volgens hem gestreefd worden om zo goedkoop mogelijk energie aan de bevolking te leveren. “Wanneer wij dit soort holdings creëren en wij niet in staat zullen zijn om belangrijke zaken te controleren, zullen wij de samenleving niet helpen”. Hij deed een beroep aan de regering om onregelmatigheden bij staatsbedrijven door te lichten.
FR

error: Kopiëren mag niet!