Ruim 46 nieuwe DIV’ers geslaagd

Ruim 46 nieuwe DIVers geslaagdRuim 46 medewerkers van de afdeling Documentaire Informatievoorziening (DIV) van het Nationaal Archief Suriname (NAS), die de éénjarige opleiding Documentaire Informatievoorziening 1 (DIV- 1) met goed gevolg hebben afgerond, mochten hun diploma in ontvangst nemen. Deze opleiding heeft als doel de archieffunctie binnen de overheid te verbeteren en is gericht op de documentaire informatievoorziening binnen de overheid. Rita Tjien Fooh – Hardjomohamad, nationale archivaris, zegt dat er in 2008 een samenwerking is gesloten met de stichting SOD waarin lesmateriaal die gebruikt wordt voor de DIV- 1 opleiding, is verkregen. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze afdeling is voor het ministerie van Binnenlandse Zaken of de overheid.” Het overheidsbeleid wordt gekenmerkt door betrouwbaar en rechtmatig handelen. Alle besluiten van de overheid moeten teruggevonden worden in de archieven die de neerslag vormen van het overheidshandelen. De afdeling DIV als informatiebeheerder moet daarbij een bijdrage leveren aan het transparant maken van het overheidsbeleid. De archivaris geeft aan dat het realiseren van een efficiënt en effectief archiefbeheer bij het ministerie niet alleen een zaak is van het NAS, maar ook ministeries hebben daarbij een bijdrage te leveren. De archivaris pleit in dit kader voor het oprichten van een vakvereniging van DIV’ers of informatieprofessionals. Er zijn tot nog toe samen met de huidige geslaagden 103 DIV’ers afgeleverd. “Het zou goed zijn als er uit deze groep enkelen zich zouden opgeven om deze vakvereniging op te richten. De vereniging zou regelmatig informatiebijeenkomsten of een jaarlijkse symposium kunnen houden, waarbij collega’s van de regio uitgenodigd kunnen worden en hun ervaringen kunnen delen”, aldus Rita Tjien Fooh – Hardjomohamad .
Opleidingscoördinator Audrey Hofwijks – Koenders zegt vanaf 2012 de groei van de opleiding te hebben meegemaakt. Daarbij heeft zij opgemerkt dat er binnen de studie verjonging heeft plaatsgevonden. Waar eerst de opleiding gevolgd werd door de hoofden en waarnemend hoofden van de DIV die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt, wordt deze thans door jongere medewerkers gevolgd. Verder is opgemerkt dat er veel belangstelling is voor de opleiding. Het streven is dat men heel gauw zal beginnen met de opleiding DIV- 2. Ook in dit kader is er een beroep gedaan op de minister. Minister Mike Noersalim heeft tijdens zijn speech aangegeven dat de overheid al bezig is met het bekijken van enkele zaken. Men streeft ernaar met de opleiding DIV- 2 te beginnen in 2017. De minister onderkent eveneens het belang van het hebben van goede documentatiesysteem.
In de periode 2014-2015 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken waaronder het NAS in samenwerking met de Stichting Opleidingen en Examens voor Documentaire Informatievoorzieningen en Administratieve Organisatie Nederland ( SOD) de derde opleiding DIV- 1 in Suriname georganiseerd. Bij de eerste georganiseerde DIV-1 waren er 17 geslaagden en bij de tweede waren er 40 geslaagden.

error: Kopiëren mag niet!