Het tijdperk na Suralco

Suralco vertrekt niet van weelde uit Suriname. Er wordt hier gewoon te weinig geld verdiend door de ertsboer. Het bedrijf heeft jarenlang onder te gunstige condities onze delfstoffen kunnen winnen. Als land hebben wij er in de goede tijden te weinig aan overgehouden door een te slecht zakelijk overheidsbeleid. Intussen is de wereldmarkt voor grondstoffen flink gedaald, waardoor Suralco op korte termijn geen geld meer kan verdienen in ons land. Twee jaren geleden was ik nog betrokken in onderhandelingen over de aanleg van een weg tussen de huidige centrale en het nieuwe mijngebied in West Suriname. De wereld verandert snel. Op dit moment is het allemaal niet rendabel meer om die transportlijn aan te leggen. Als ‘morgen’ de grondstofprijzen weer aantrekken, verandert die situatie. De gedachte om bij een veranderende grondstoffenmarkt de potenties van Suriname te gaan benutten, is verstandig. Even afwachten dus. Een Surinaams aluminiumbedrijf ligt dan in het verschiet. Zo´n bedrijf moet dan wel beter worden gerund dan Staatsolie met haar geldverkwistende contracten, want anders wordt de bevolking er niet beter van. Na het vertrek van Suralco wordt de energiecentrale eigendom van ons land en deze winst danken we dan aan het vertrek van de aluminiummaatschappij. Mooi toch. Zo heeft ieder nadeel ook een voordeel.
Delana Sinester

error: Kopiëren mag niet!