Werkgevers verhinderen werknemers om vakbondsvergaderingen bij te wonen

Vertegenwoordigers van de lidbonden van Vakcentrale C-47 zijn onlangs bij elkaar geweest om geïnformeerd te worden over de huidige stand van zaken de onderhandelingen met de president aangaande en de aanstaande onderhandelingen van de lidbonden met de werkgevers. Ook C-47-voorzitter Robby Berenstein geeft aan dat er op de dag een aantal afmeldingen was als gevolg van het feit dat leden van vakbonden niet in de gelegenheid werden gesteld om de vergadering bij te wonen. Voor de start van de informatiedag werd voor bondsvoorzitter Robby Naarendorp dit kritisch punt naar voren gebracht, dat in beginsel een drempel vormt voor vakbonden en leden van vakbonden om hun werk naar behoren en in alle vrijheid te doen. Volgens Berenstein komen de werkgevers hiermee aan de vastgelegde rechten van werknemers.
Naarendorp zegt dat de vakbeweging merkt dat er werkgevers zijn die denken voor de bond te moeten bepalen wanneer werknemers naar vergaderingen gaan, hoeveel mensen er naar de vergaderingen worden gestuurd en als er mensen naar vergaderingen worden gestuurd. ‘Deze strijd is een strijd die wij al jaren gevoerd hebben. Wij hebben overeenstemming bereikt met het bedrijfsleven. De Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven weet het. Zij weten ook dat conform de internationale regels zij werknemers vrij moeten maken als het om dit soort vergaderingen gaat. Er is strijd geleverd en overwinning bereikt. Nu krijg je nieuwe managers, die menen hun eigen beslissingen te moeten nemen’, zei Naarendorp.
De vakbeweging merkt dat deze situatie zich steeds aan het uitbreiden is. Vandaar dat er wordt gepleit dat niet alleen werknemers, maar ook werkgevers trainingen volgen, zodat zij weten hoe het gaat binnen de arbeidsverhoudingen. ‘Ook de werkgevers hebben dat nodig. Er zijn managers met de houding ‘mi na baas, na mi bedrijf, san mi taki, na dat e psa’. Alsof het bedrijf zou blijven bestaan zonder werknemers’, stelt Naarendorp. Vanuit die plek werden werkgevers opgeroepen om zich te scholen in de internationale arbeidsregels. Er zijn ook wel werkgevers die dit snappen en er geen probleem van maken als werknemers voor vergaderingen worden opgeroepen. ‘Wij zullen ze wijs moeten maken om niet meer te tornen aan de rechten van de werknemers en werknemersorganisaties’, zei Naarendorp. Berenstein gaf ten slotte aan dat indien er soortgelijke klachten zijn de lidbonden die bij C-47 kunnen deponeren, waarna de vakcentrale op haar manier de zaak zal aanpakken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!