Slapeloze nachten voor huishuurders door verhogingen

Dagblad Suriname heeft met enkele huurders gesproken in verband met de koerssituatie. Uit hun verhaal blijkt dat de meeste verhuurders hun huishuur in valuta niet hebben aangepast. Het goedkoopste huurhuis voor middenklassers in en rond Paramaribo kost tussen Euro 350 en Euro 450. Dit is exclusief de kosten voor stroom en water. In de meeste gevallen betreft het een twee- of driekamerwoning van steen. De meeste huurders in Suriname betalen hun huur in vreemde valuta (Euro of US$). Met de verhoogde koers betalen huurders feitelijk nu meer voor huur, omdat ze meer SRD’s moeten inleveren om aan het huurgeld te komen. Hiertegenover staat dat hun loon hetzelfde is gebleven en de overige kosten van levensonderhoud, waaronder de elektriciteitsrekening, sterk gestegen zijn. Cindy en haar man werken beiden en huren een huis waarin zij samen met de moeder van Cindy wonen. Ondanks de drie inkomens waaruit gezamenlijk de huur wordt betaald, zou een verhoging van huur voor hen niet te betalen zijn. Momenteel betalen zij maandelijks Euro 350 voor een bescheiden woning met twee slaapkamers. Er zijn ook verhuurders die hun huizen in SRD verhuren. De huurders van deze huizen maken nu slapeloze nachten mee. Warsha die samen met haar man al jaren een huis huurt voor SRD 1200, vertelt dat de huurder haar benaderd heeft met het voorstel om de huur voortaan in Euro’s te betalen. De huurder gaf aan dat hij in feite verliest op de huur in SRD aangezien het Surinaams geld in waarde is afgenomen. Relatief bekeken betalen Warsha en haar man nu minder aan huur dan voor de stijging van de koers. Zij kunnen echter ook niet meer uit hun budget missen om de huur nu in valuta te gaan betalen, omdat ook voor hun de kosten van levensonderhoud gestegen zijn en hun loon in SRD in waarde is afgenomen. Zij hebben de huurder gevraagd hiermee rekening te houden waarna de huurder uit medeleven besloot de huur in SRD te laten, maar dan wel met een verhoging van SRD 300.
Eddie wist te vertellen dat zijn huurder, die meerdere appartementen verhuurt, heeft aangegeven dat hij binnen 6 maanden het appartement uit moet aangezien de huurder het zal verkopen. Het verhuren van huizen en appartementen zou volgens de huurder onaantrekkelijk zijn geworden. Hij probeert ze nu daarom op de verkoop te doen. Hij heeft Eddie eerst gevraagd om een hoger huurbedrag te betalen hetgeen Eddie geweigerd heeft. Eddie is naar een ander huurhuis of appartement aan het uitkijken, maar geeft aan dat hij met zijn matig inkomen, dat nu feitelijk maar de helft waard is van wat het voor de koersstijging was, eigenlijk niet meer dan SRD 800 opzij kan zetten voor de huur. De meeste huizen en appartementen worden overigens verhuurd aan buitenlanders en de huurprijzen zijn daarop afgestemd. Eddie overweegt om weer bij zijn ouders in te trekken die een eigen huis hebben. Met het geld dat hij dan bespaart aan huur, kan hij zijn ouders bijstaan en ten minste zijn benzinekosten dekken om naar het werk te gaan en zijn avondstudie te blijven betalen.

error: Kopiëren mag niet!