Vuilverbranding Ornamibo onder controle

Buurtbewoners van de openbare vuilstortplaats te Ornamibo werden langer dan een week geteisterd door een enorme stankoverlast. Op dinsdag 23 februari stond een berg puin op de vuilstortplaats met een hoogte van ongeveer 10 meters en een oppervlakte van ongeveer 400 vierkante meters in brand. Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt dat de brandweer bezig was met bluswerkzaamheden, maar vanwege de omvang van het brandobject, werd besloten assistentie van derden in te roepen. ‘Zo werd bijvoorbeeld het NCCR geïnformeerd en binnen de kortste keren was kolonel Jerry Slijngaard ter plaatse. De kolonel heeft meteen assistentie van het bedrijf Haukes ingeroepen, dat een graafmachine inzette, die onder andere het puin verspreidde om zodoende de brandhaarden gemakkelijker te blussen. Met gezamenlijke inspanning zijn de brand en de rookontwikkeling onder controle gebracht. Dit probleem is al eerder ontstaan door rapers, die op zoek zijn naar koper, waarbij zij afval in brand steken. Door verrottingsprocessen op vuilstortplaatsen komen veelvuldig chemische en brandbare gassen vrij, met als gevolg dat grote delen van het puin in brand komen te staan. Verder is veel brandbaar materiaal op deze plaats aanwezig. Dit probleem moet serieus worden aangepakt’, legde de brandweervoorlichter uit. Volgens Coats komen er ook in de rookontwikkeling andere schadelijke stoffen van verbrandingsresten vrij, die door de wind mee worden gedreven naar omliggende gebieden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!