Buitenlandse Zaken-minister Brazilië brengt werkbezoek aan Suriname

De Minister van Buitenlandse Zaken van de Federatieve Republiek Brazilië, Z.E. Mauro Vieira, zal op 1 maart a.s. in Suriname aankomen voor een officieel werkbezoek. Dit werkbezoek is onderdeel van een regulier programma van consultaties tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië en Suriname. Naast de formele werkbesprekingen met zijn collega, Ambassadeur Niermala Badrising, zal Minister Vieira tijdens zijn bezoek een onderhoud hebben met de President van de Republiek Suriname, Z.E. Desire Delano Bouterse.
De laatste consultatie werd in 2013 gehouden en beide landen hebben aangegeven dat deze consultaties erg nuttig zijn en gecontinueerd moeten worden. Het buitenlands beleid van Suriname is erop gericht om de integratie op het Zuid-Amerikaans continent te verdiepen en in dit kader is een versteviging van de relatie met ons buurland Brazilie, mede in het kader van Zuid-Zuid cooperatie, van groot belang.
Historisch zijn de betrekkingen met het grootste land van het Zuid-Amerikaans continent van groot belang, o.m. in de context van bilaterale en multilaterale samenwerking, alsmede in sociaal-economische partnerschappen, in welk verband diverse technische samenwerkingsprogramma’s op verschillende gebieden zijn gerealiseerd.
Tevens zullen werkbesprekingen plaatsvinden tussen de delegatie uit Brazilië en de vakministeries die betrokken zijn bij de sectorale samenwerking, namelijk: Natuurlijke Hulpbronnen; Landbouw, Veeteelt en Visserij; Volksgezondheid; en Justitie en Politie.
Het ligt in de bedoeling dat informatie wordt uitgewisseld over lopende activiteiten en zullen overeenkomsten worden getekend voor samenwerking bij o.a. de bestijding van malaria, “bosyaws”, HIV-AIDS, de Chagas-ziekte, de rijstbouw, de cacaoteelt en technische ondersteuning bij het produceren van een nieuwe geologische kaart van Suriname.
Tijdens de werkbesprekingen zal voorts van gedachten gewisseld worden over nieuwe initiatieven die daarna verder uitgewerkt zullen worden door beide landen. Aan de orde zal komen de samenwerking op het gebied van handel en industrie, het stimuleren van de rijstbouw, sport en jeugdzaken, het personenverkeer, en inter-universitaire samenwerking.
Dit is het eerste bezoek van Minister Mauro Vieira aan Suriname sedert de aanvaarding van zijn ambt en het eerste bezoek van een minister van Buitenlandse Zaken aan Suriname sedert het aantreden van de Regering. De minister wordt vergezeld van vijf senior-diplomaten en na Suriname zal de delegatie uit Brazilië Guyana aandoen.

error: Kopiëren mag niet!