“We siki in a kondre disi”

Frontfoto 1

Moment van kranslegging op het Revoplein (foto: Regilio Derby)
Moment van kranslegging op het Revoplein (foto: Regilio Derby)
President Desi Bouterse heeft bij de herdenking van 36 jaar Dag van de Revolutie op het Revoplein zijn hart gelucht over iets dat hem heel erg hinderde. “We siki in a kondre disi”, zei hij. “Er is iets historisch fout met ons. Er gebeurt op het ogenblik iets met ons en wij zouden serieus, heel serieus over moeten nadenken. Want mi denki taki a momenti doro fu par anu draai a boto disi. Wanneer ik vandaag aan de dag in de kranten lees dat niet alleen maar minderjarige kinderen, maar kleuters worden misbruikt, dan is er iets serieus mis met ons op geestelijk niveau. Wanneer wij in de kranten lezen dat graven worden opengemaakt en mensen zich vergrijpen aan lijken, dan is er iets serieus met dit land aan de hand. Wanneer meer als voldoende bekend is, dat wetsdienaren bewust uitrukken om mensen te liquideren, dan is er iets serieus aan de hand”, zei Bouterse in de vroege ochtend van 25 februari, nadat er kransen waren gelegd op het plein en ook de fakkel werd ontstoken.
“Wanneer onverlaten vandaag aan de dag niet schromen de één na de ander, DNA-voorzitter naar de rechter te brengen, de president naar de rechter te brengen, de DNA-leden naar de rechter te brengen. Kortom, we siki in a kondre disi. Maar niet omdat mi ne piki unu… Wi habi fu tak’ nanga den geestelijke leiders. Omdati un no denki taki a tee san we gi, a tee san we langa. Unu no mu denki dati a tee na einde. Ik wens u hiermee een slapeloze nacht toe”, besloot hij zijn toespraak op het plein.
Naast de president en first lady waren er ook NDP-toppers als Clairy Linger en Melvin Bouva aanwezig op het plein, alsook vicepresident Ashwin Adhin, minister Faizal Abdoelgafoer en de DNA-leden Keshopersad Gangaram Panday en Rajiv Ramsahai. De organisatie en de veiligheid waren strak, maar de opkomst viel tegen. Bij de herdenking vorig jaar krioelde het van mensen op het plein.

error: Kopiëren mag niet!