Unasur zegt steun toe bij bouw brug over Corantijn

Bouw van een brug over de CorantijnrivierHet ministerie aan Buitenlandse Zaken heeft een persconferentie belegd, waarbij de secretaris-generaal van Unasur, Ernesto Samper, samen met minister Niermala Badrising een uiteenzetting heeft gegeven van ontwikkelingsprojecten aangaande Suriname. Het doel van het bezoek van de secretaris-generaal heeft te maken met het versterken van de banden en werkrelatie met de Republiek Suriname en Unasur. Samper, die voor de derde keer naar Suriname is afgereisd, heeft de ondersteuning van Unasur ten aanzien van het project rondom de bouw van de brug over de Corantijnrivier bevestigd. Dit zal als verbindingsweg gelden tussen Suriname, Frans-Guyana en Guyana. Cosiplan is een verbindingsweg die door alle landen binnen Zuid- Amerika moet lopen. Het is namelijk een infrastructureel plan met als doel een ontsluiting te brengen van ons continent om fysieke integratie en economische ontwikkeling te garanderen. Het ligt in de bedoeling te starten met de bouw van een brug over de Corantijnrivier. Er zijn gesprekken geweest met de president van Suriname , de minister van Buza, de minister van OW en de directeur van EBS. Volgens de Buza-minister moet dit bezoek in context gebracht worden met de verschillende processen binnen de regionale integratie en meer nog binnen het kader van de zuid-zuid samenwerking. Dit bezoek was specifiek gericht op bilaterale gesprekken, die zijn gevoerd met de secretaris-generaal van Unasur in de marge van de Unasur meeting in Quito en de meetings die gehouden zijn in Ecuador.
Goedkopere medicamenten
Verder is er gesproken over de hoge kosten ten aanzien van medicijnen. Ook in Zuid-Amerikaanse landen zijn bepaalde medicamenten erg duur. Er zal in dit kader gekeken worden naar de mogelijkheid medicijnen niet alleen betaalbaarder te maken, maar ook naar de manier deze gemakkelijk te verkrijgen. Als laatste topic is er gesproken over meer mogelijkheden te scheppen voor jongeren. Vooral in het kader van arbeidsmogelijkheden en zaken zoals klimaatsverandering, die vooral voor de jeugd van invloed zijn. De secretaris-generaal zal van Suriname doorreizen naar Guyana.
Afschaffing visumplicht Unasur, Celac en Caricom-landen
In het kader van de door de regering aangekondigde verdere versoepeling van het beleid inzake het personenverkeer, is het besluit genomen om de visumplicht af te schaffen voor burgers van de overige nog visumplichtige landen van Unasur, de Gemeenschap van Latijns Amerika en het Caribisch Gebied (Celac), inclusief Caricom. Het besluit van de regering dient geplaatst te worden tegen de achtergrond van de verdere versoepeling van het personenverkeer naar Suriname. Per I maart 2016 mogen burgers uit de betreffende landen met een toeristenkaart het grondgebied van de Republiek Suriname betreden. Deze burgers hebben de mogelijkheid de toeristenkaart te bekomen op de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van Suriname in hun eigen land of bij aankomst in Suriname bij een van de grensposten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal eveneens overgaan tot versoepeling van de verstrekking van zakenvisa.

error: Kopiëren mag niet!