Kleine winkeliers tevreden met inzet importeurs

Op dit ogenblik is de vreemd valuta koers op een ongewenst niveau. De straatkoers voor een US dollar staat op SRD 5.13, terwijl voor een Euro al gauw SRD 5.63 moet worden neergeteld. Dit resulteert in de verhoging van de prijzen van de goederen die de importeurs uit het buitenland betrekken. Als gevolg van de hoge prijzen kan ten eerste de consument niet inkopen zoals die eerder gewend was, hetgeen een gevolg heeft op de inkoopcapaciteit van de winkelier. Volgens Rudi Balak, voorzitter van de Vereniging van Kleine Winkeliers, zitten zelfs de importeurs momenteel verlegen om importproducten. Aan de andere kant is Balak gezien de huidige situatie nog tevreden met de wijze waarop de importeurs zich inzetten om toch de schappen gevuld te houden. “Als zij de goederen niet importeren, zullen wij niet verkopen, en ten slotte zullen de consumenten pinaren”, zegt Balak. Balak heeft vooralsnog geen vertrouwen in de aanstaande valutaveilingen. Hij wenst liever dat de overheid alvast in de basisgoederensfeer een oplossing zoekt.
Volgens de voorlopige cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) was de inflatie op maandbasis in januari 2016 ten opzichte van december 2015 gemiddeld 3.2%. De items in het pakket lieten op maandbasis prijsbewegingen zien van -54% tot +63%. Januari 2016 vergeleken met januari 2015 zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 29.5% gestegen. De cijfers zijn van januari 2016. Voor februari 2016 zijn er nog geen cijfers ter beschikking.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!