Chan Santokhi: “Bouterse moet pg in kennis stellen over liquidaties”

Chan Santokhi “Bouterse moet pg in kennis stellen over liquidaties”VHP-voorzitter Chan Santokhi is niet onder de indruk van de uitspraken die president Desi Bouterse woensdagnacht bij de kranslegging op het Revoplein heeft gedaan. Volgens de politicus heeft het staatshoofd met de uitspraken het volk meer angst, onzekerheid en wanhoop gegeven. Santokhi benadrukt dat het staatshoofd als hoofd van de regering de procureur generaal moet inschakelen indien politieagenten inderdaad uitrukken om mensen te liquideren. “Hij als hoofd van de regering draagt kennis hiervan en gaat het nog erbij om een zeer ernstige beschuldiging, die grondig onderzocht moet worden”, stelt de VHP-topman. Bouterse zei iets na middernacht, bij de herdenking van 36 jaar machtsovername, dat er iets serieus mis is met dit land. Het staatshoofd verwees naar de vele gevallen van kindermisbruik, lijkschennis, duistere optredens van de politie en de vele rechtszaken die burgers tegen hem en het parlement aanhangig hebben gemaakt. “Wanneer meer als voldoende bekend is, dat wetsdienaren bewust uitrukken om mensen te liquideren, dan is er iets serieus aan de hand.” Hij wenste het volk een slapeloze nacht toe.
Uitspraak president verslechtert imago land
“Van een president die het land en het volk leidt, moet je verwachten dat hij het volk in tijd van crisis, in tijd van nood, geen onzekerheid en angst geeft, maar juist moed en hoop moet inspreken. Maar integendeel heeft hij het volk, dat zoveel offers brengt, juist meer onzekerheid, angst en wanhoop gegeven”, stelt Santokhi. De ex-politiecommissaris en voormalig Justitieminister benadrukt dat het volk dit niet verdient. Bovendien kwam de uitspraak van Bouterse op het moment dat De Nationale Assemblee (DNA) probeerde het land en het volk van Suriname tot laat in de avond te behoeden tegen ‘blacklisting’ en isolatie. “De uitspraak van de president in deze fase levert zeker geen positieve bijdrage aan het imago van het land en dat betreur ik ten zeerste”, aldus de VHP-fractieleider.
Buitenlandse krachten?
Het is niet de eerste keer dat het staatshoofd opmerkelijke publieke uitspraken heeft gedaan. Enkele weken terug werden ook protesterende burgers en de rechterlijke macht ervan beschuldigd dat zij samen met buitenlandse krachten geprobeerd hebben om een rechtszaak, die al door het parlement van de tafel was geveegd, wederom op te starten. Het was voor velen duidelijk dat verwezen werd naar het 8 decemberstrafproces dat op 4 maart wederom wordt hervat.
FR

error: Kopiëren mag niet!