Misiekaba vreest heksenjacht op toppers parastatalen

NDP-fractieleider André Misiekaba is geen voorstander van dat er een soort heksenjacht wordt geopend op toppers van parastatale bedrijven. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat ook hij de ingediende stukken van vicepresident Ashwin Adhin heeft doorgenomen en nu wachtende is op de discussie binnen De Nationale Assemblee (DNA). Pas dan kan er volgens hem een antwoord worden gegeven op de vraag wat precies acceptabele salarissen zijn voor politieke toppers. “Vanuit de discussies moet er dan een normering vastgesteld worden. Wij zijn pas aan het begin van een traject en het zal zeker geen gemakkelijk traject zijn. Het kan zelfs ook een lang traject zijn, dus het is koffiedik kijken nu om bedragen te gaan noemen.” Volgens de parlementariër zal alles uiteindelijk in samenspraak met de parastatalen en andere functionele groeperingen moeten gebeuren. Een optie volgens hem is een zogenaamde presidentsnorm, waarbij deze toppers niet meer dan president Desi Bouterse verdienen. Misiekaba vergelijkt deze optie met Nederland, waar men over het algemeen uitgaat van wat de premier verdient. Een ander punt dat hier ook opvalt, is dat bij bepaalde staatsbedrijven, waar aardig wat geld het land binnenstroomt, het wel toegestaan is dat de toppers drie maal meer dan de hoogste functionaris van het land verdienen. “Nu is het gewoon open, waarbij het opmerkelijk is dat bij bepaalde mensen zelfs zes maal de president verdienen”, aldus Misiekaba.
Honderdduizenden maandelijks voor toppers
Directieleden van parastatale bedrijven ontvangen maandelijks in totaal honderdduizenden Surinaamse dollars aan salarissen, privileges en emolumenten. Dit blijkt uit stukken die vicepresident Ashwin Adhin eerder in het parlement heeft ingediend. EBS-directeur Rabin Parmessar maakt aanspraak op een salaris van SRD 35.000 per maand voor 18 maanden per jaar, Marlon Oosterling van de SWM krijgt SRD 25.000 per maand gedurende 15 maanden per jaar, Grassalco president-directeur Sergio Akiemboto krijgt SRD 21.960 per maand gedurende 16 maanden in een jaar, terwijl Staatsolie algemeen directeur Rudolf Elias als koploper per jaar 24 maanden een bedrag van SRD 110.000 bruto krijgt. Angele Wallerlei-Koembangsila, directeur van de verpleegkundige Stichting Covab, toucheert maandelijks een bedrag van meer dan SRD 12.400. Op jaarbasis komt dat neer op SRD 152.800. Op twaalfmaandbasis zouden deze toppers veel meer per maand toucheren (jaartotaal gedeeld met de factor 12). Voor Misiekaba moet de aandacht gericht worden op de scheefgroei en niet zozeer op de namen.
Belangrijkste deel operatie Staatsolie al gedaan
Volgens Misiekaba is met de indiening van de stukken van de parastatalen een deel van de operatie bij Staatsolie al gedaan. De politicus had enkele weken terug tijdens de begrotingsbehandeling gevraagd dat dit staatsbedrijf vanwege de scheefgroei dringend op de operatietafel moet worden geplaatst. “Het had te maken met onder andere het feit dat wij die informatie niet kregen. Nu hebben wij die informatie wel. Dus dat is een goed begin. Het belangrijkste deel van de operatie is nu al gedaan.” Wat de onduidelijkheden met betrekking tot de raffinaderij betreft, heeft hij intussen ook al meer info. Voor de politicus is het duidelijk dat grootschalige projecten als de raffinaderij gefaseerd uitgevoerd moeten worden, voordat die op honderd procent kunnen draaien. Een voorbeeld van een deviezengenerend bedrijf volgens hem is ook Staatsolie. Hier kan je volgens hem niet zonder meer zeggen dat de salarissen naar een bepaald niveau worden gebracht. “Je zal hier salarissen moeten betalen die kunnen concurreren met andere landen waar hetzelfde bedrag voor dezelfde sector in een ander land wordt betaald. Anders lopen al je mensen weg”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!