Jogi pleit voor dollarisatie en waardevastmaking pensioenen

Assembleelid Mahinder Jogi pleit ervoor dat de gestorte pensioenen van burgers worden gedollariseerd. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat dit ervoor zal zorgen dat pensioenen van burgers waardevast worden en zij na enkele jaren nog steeds dezelfde gestorte waarde terug ontvangen. “Wanneer wij schommelingen en fluctuaties hebben in de waarde van de Surinaamse dollar, moet met de dollarisatie van de pensioenen dat weggemaakt worden”, stelt de politicus. Hij verwacht dat de huidige gestorte pensioenen met de devaluatie of depreciatie van de SRD over een aantal jaren bijna geen waarde meer zal hebben voor de gepensioneerden. “Hoe ouder je wordt, hoe afhankelijker je wordt. Iemand die tien jaren gelden gepensioneerd was, was gepensioneerd in een situatie die veel beter was. Wanneer iemand vandaag met pensioen gaat en SRD 10 aan pensioen krijgt, laat dat pensioen na 15 jaar ook SRD 10 waard zijn”, aldus politicus. Jogi meent dat bepaalde zaken in de drie wetten van het sociaal zekerheidsstelsel, Wet Nationale Basiszorgverzekering, Wet Algemeen Pensioen 2014 en de Wet Minimum Uurloon, dringend aan herziening toe zijn. Vooral de basiszorgverzekering geeft de zieke mens teveel koppijn.
Pensioenen ambtenaren wel waardevast
De regering heeft eind 2015 eindelijk gehoor gegeven aan de jarenlange noodkreet van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) om de pensioenen van ambtenaren waardevast te maken. In 2012 was er reeds overeenstemming bereikt over het welvaartsvast maken van het pensioen, maar kort daarna is het besluit teruggedraaid door toenmalige vicepresident Robert Ameerali. De president heeft enkele maanden terug wederom zijn goedkeuring hieraan gegeven door het staatsbesluit te ondertekenen.
FR

error: Kopiëren mag niet!