DNA treft maatregelen na aanbevelingen CFATF

De Nationale Assemblee (DNA) heeft voor vandaag de ontwerpwetten ‘Identificatieplicht Dienstverleners’, ‘Internationale Sancties’ en ‘Melding Ongebruikelijke Transacties’ op de agenda. De wijziging van deze wetten is nodig om te voorkomen dat Suriname internationaal op de zwarte lijst belandt van de Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF). Als er geen concrete stappen ondernomen worden vóór mei 2016, zal de CFATF Suriname aanmerken als land waar er onvoldoende maatregelen zijn getroffen ter opheffing van tekortkomingen op het gebied van witwassen en de financiering van terrorisme. Onze leden zullen daarbij opgeroepen worden om hun financiële systemen te beschermen tegen dergelijke risico’s uit Suriname. Ook dreigt de CFATF om het land te verwijzen naar de wereldorganisatie voor de bestrijding van witwaspraktijken. Suriname liep in 2014 ook al het risico om op een zwarte lijst geplaatst te worden door de CFATF. Maar het parlement en de regering hadden toen de krachten gebundeld om op de valreep een wet ter ordening van het kapitaalverkeer en de daarbij behorende sanctiewetten goed te keuren om de ‘blacklisting’ te voorkomen. De voorzitter van de commissie die de drie ontwerpwetten voorbereid voor de openbare behandeling is Amzad Abdoel. De overige leden zijn Krishna Mathoera, Raymond Sapoen, Marinus Bee, Stephan Tsang, William Waidoe en Keshopersad Gangaram Panday. Dinsdag wordt eerst een huishoudelijke vergadering gehouden om de eindverslagen te behandelen. Daarna zijn de wetsontwerpen gereed voor openbare behandeling. Suriname dient een Raad Internationale Sancties in het leven te roepen. Ook de meldings- en identificatieplicht moeten wettelijk worden geregeld.
FR

error: Kopiëren mag niet!