Dew Sharman: “Er is nog geen beleid voor toerisme”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is momenteel bezig voorbereidingen te treffen voor de aanpassing van het visumbeleid. Per 1 maart 2016 wordt het visumbeleid versoepeld voor de Volksrepubliek China, India, Turkije, Indonesië en overige lidlanden van Unasur en Celac, die nu nog een visumplicht hebben. Deze stap is bedoeld om de toegang naar Suriname te vergemakkelijken ter bevordering van het toerisme. Het ministerie hoopt hiermee dus toeristen aan te kunnen trekken. Om toeristen aan te trekken zal men in beginsel eerst over een gedegen programma of plan moeten beschikken. Aan dit beginsel, dat van eminent belang is, is volgens volksvertegenwoordiger Dew Sharman nog geen gevolg gegeven. Als er geen goede toerismemarketingstrategie wordt uitgezet, heeft men volgens Sharman wel de landsgrenzen opengezet, maar dan krijgen wij meer gelukszoekers in Suriname dan toeristen. “Wij hebben dit de laatste jaren gemerkt met de instroom van Chinezen in het land. Per slot van rekening wil je geen mensen hebben, die ongecontroleerd zich in jou land komen vestigen. Daarvoor moet je een goed bevolkingsbeleid hebben, wat wij niet hebben”, stelt Sharman. Hij hoopt dus niet dat het versoepelen zal maken dat Suriname de mekka wordt van Zuid-Amerika, om zich hier te komen vestigen, of als hub wordt gebruikt.
“Voordat men het visumbeleid wil versoepelen, moet men in al de landen die men als potentiële toeristenleverancier aanmerkt, Suriname goed promoten. Daar is er veel huiswerk aan. In de begrotingen van TCT is de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de promoting en marketing van toerisme niet duidelijk tot uitging gekomen. Er zou een toerisme masterplan komen, maar dat is er nog niet. Er is dus nog geen beleid voor toerisme”, stelt Sharman. Met dit beleid zullen volgens Sharman alleen de groepen mensen (een handjevol Indiërs, Chinezen, Turken etc.) die gewend zijn, Suriname aandoen. Hierbij moet zeker worden gedacht om op de inkomende passagiers zicht te hebben. De grote vraag is, in hoeverre de autoriteiten over de instrumenten beschikken, om inderdaad erop toe te zien dat de mensen voor toeristische aangelegenheden het land binnen komen, en daadwerkelijk uit het land vertrekken. Toeristen komen niet om te blijven. Die keren ooit terug. “China bijvoorbeeld probeert in de hele wereld Chinezen te doen vestigen. Het is systematisch het beleid van de Chinese regering. Hier gaan zij gretig gebruik van maken. Als dit beleid uiteindelijk het effect zal hebben dat wie dan ook zich hier kan vestigen, hebben wij als land een enorm probleem. Daarmee krijg je enorme onrust op de arbeidsmarkt, de mensen zullen aan onze dollars komen en terugsturen naar hun huis, je loop het risico met criminaliteit en ten slotte loopt men gezondheidsrisico’s”, stelt Sharman. Al met al zal er volgens Sharman goed over moeten worden nagedacht alvorens het ministerie zijn beleid invoert.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!