Viren Ajodhia: “Aansluitplicht EBS voor geheel Suriname in wet opnemen”

Viren Ajodhia “EBS Aansluit plicht voor geheel Suriname in wet opnemen” 1Volgens Energiedeskundige Viren Ajodhia zou het invoeren van concurrentie in de Energiesector zowel voor- en nadelen hebben. “Stel dat ergens in het binnenland een dorp is waar EBS niet aanwezig is of niet kan leveren vanwege allerhande redenen. In zulke gevallen zou een particulier een eigen netwerk mogen opzetten en verkopen, omdat artikel 24 het zou toelaten. Nu is EBS de enige op wie men moet wachten”, zegt Ajodhia. Daarom moet er volgens hem in de wet worden opgenomen dat EBS wel een aansluitplicht heeft voor geheel Suriname, om te voorkomen dat zaken op zich laten wachten en op den duur nooit gerealiseerd worden. Artikel 24 van het vorige wetsontwerp gaf particuliere elektriciteitsbedrijven de gelegenheid om energie zowel te produceren als te distribueren. Dat artikel is weggeschrapt. De wijze van distributie van energie blijft precies zoals het nu gebeurt. Vroeger was alles wat energie betrof een aangelegenheid van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS). Het artikel zou voordelen hebben, maar er zou volgens Ajodhia praktische problemen kunnen veroorzaken. De energiesector in Suriname is volgens Ajodhia nog niet zo ver. “Distributiemonopolie is noodzakelijk, omdat het technologisch een noodzaak is. Wij hebben geen technologie om goedkoop te distribueren. Een andere distributeur zou de zelfde prijs/kosten hebben. Je krijgt dan onnodig duplicatie en geen concurrentie”, legt Ajodhia uit.
“EBS had geen geld. De vraag naar stroom nam toe”
De vroegere monopolist EBS produceert bijlangena niet meer hetgeen de consument verbruikt. De technologische ontwikkeling in Suriname heeft ertoe geleid dat er meer opwekcentrales zijn ontstaan in Suriname. Zo kan er worden gekeken naar Staatsolie en Suralco, die zelfs individueel twee maal meer energie dan de EBS produceren. “EBS had geen geld. De vraag naar stroom nam toe. Dus zei de overheid tegen Staatsolie om te bouwen. Het is chaotisch aan toe gegaan. Er was geen planning. Het was een noodoplossing, omdat EBS de drukking niet aankon”, zegt Ajodhia. Gezien de technologische ontwikkeling en de mogelijkheden om op verschillende manieren energie op te wekken, is dus op gebieden van productie wel concurrentie mogelijk.
Levering
De levering aan de andere kant heeft te maken met het verkopen van elektriciteit aan de consument. Suriname heeft een klein energiesysteem. In de huidige situatie zal degene die het netwerk bezit (EBS), ook leverancier zijn van de elektriciteit, omdat het netwerk te klein is om bij de levering concurrentie in te voeren. “De vuistregel is: voor systemen onder de 1000 Mw heeft het geen zin. In Paramaribo zijn wij onder de 300 Mw. Praktisch is het dus niet implementeerbaar”, aldus Ajodhia. In het wetsontwerp is ook opgenomen dat thermische energie door de Staat wordt opgewekt. Particulieren worden verwelkomd, maar zij moeten zich verdienstelijk maken in de hernieuwbare energie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!