“We moeten niet van iedere actie een show maken”

Albina zou volgens ooggetuigen gisteren en eergisteren op een spookstad hebben geleken. Dit nadat bijna alle Chinese winkeliers van Albina, verenigd in een Whatsapp-groep, besloten om gezamenlijk de deuren dicht te doen. De aanleiding was kennelijk het feit dat een aantal van hen door de vervangende dc voor Marowijne, Jerry Miranda, gisteren per direct gesloten werd. De bestuursambtenaren die de sluiting verrichtten, hadden geconstateerd dat de winkeliers niet voldeden aan een aantal voorwaarden. Miranda zei aan Dagblad Suriname dat het beeld dat in de media over deze kwestie geschetst is, niet klopt. “We moeten niet van iedere actie een show maken”, zegt Miranda. Naar zijn mening is er niets ‘geweldigs’ aan de hand. “We zijn bezig in de stad en de districten te kijken of alles volgens de regels gebeurt. We zijn nu bezig te ordenen en vergunningen en andere zaken in lijn te brengen. De bestuursdienst heeft tegen een paar winkeliers opgetreden, maar die gaan straks weer open als ze aan hun voorwaarden hebben voldaan, zoals schoonmaken en dergelijke, dus het is geen geweldig ding.” Omdat het om Albina gaat, begint iedereen volgens de dc ‘gelijk te springen’. Men doet volgens Miranda ‘alsof het district Marowijne geen Suriname is’. “De acties worden ook in de stad uitgevoerd, ook in Commewijne, het zijn normale dingen.”
“Het kan niet zo zijn dat in twee dagen tijd bijna alle winkels niet voldoen aan de eisen”
De Chinese winkeliers denken hier enigszins anders over. “Het kan niet zo zijn dat in twee dagen tijd bijna alle winkels niet voldoen aan de eisen, want door de jaren heen is het altijd goed gegaan. Nu er een nieuwe dc komt is iedereen niet meer goed”, zegt Jeffrey Lau van de Chinese vereniging Kong Ngie Tong Sang. Miranda benadrukt tegenover de krant anderzijds dat er geen individuele acties worden ondernomen, maar dat er wel degelijk overleg is met de Chinese vereniging en belangenbehartigingsorganisaties, alsook de Chinezen van Albina zelf. “Niet omdat men iets 20 jaar niet hoefde te doen, wil dat zeggen dat het toegestaan is”, redeneert de dc. Nu is men volgens hem systematisch bezig dit nalaten te corrigeren. De winkeliers van Albina hebben vooral moeite met de wijze waarop de actie is uitgevoerd. Ten eerste zouden de ambtenaren zonder uniform en zonder legitimatie de winkels binnengekomen zijn. Ook zouden zij op zeer onvriendelijke toon tegen de winkeliers gesproken hebben. “Ik heb de ondernemers van het district aangegeven dat als een bestuursambtenaar onbeschoft is en buiten zijn boekje gaat, zij dit ook moeten aangeven. Ik ben doodserieus hierover”, zegt de dc. Miranda geeft aan dat onbeschoftheid niet in het curriculum van de bestuursambtenaar is opgenomen. “Men moet altijd vriendelijk zijn.” Als de dc in Albina is en hij de rapportages doorkrijgt, kan hij dergelijk gedrag aanpakken.
Een ordening is volgens Miranda iets dat van beiden kanten werkt. “Het is niet alleen ten behoeve van ondernemers, maar ook de eigen ambtenaren die moeten begrijpen dat zij een job hebben, waarvoor zij betaald worden en die zij met plezier moeten doen.” Toch meent Lau dat de winkeliers eerst een waarschuwing hadden kunnen krijgen alvorens men zo abrupt tot sluiting overging. “Er zijn waarschijnlijk wel enkele winkeliers die niet helemaal voldoen aan de eisen en aan de hand daarvan heeft men direct de winkels gesloten. Normaliter zou men eerst een waarschuwing geven of de volgende dag pas tot sluiting overgaan”, zegt Lau. Volgens hem was er gisteren overigens haast niemand op straat in Albina, omdat alle winkels dicht waren. Volgens Miranda waren de meeste winkels juist alweer open. Van de gezondheidsdienst moesten de winkeliers slechts een paar kleine zaken in orde maken, zoals schoonmaken en chemicaliën opgeslagen bij voedingswaar verwijderen.

error: Kopiëren mag niet!